有冇人係做左好耐programmer唔想做又轉唔到行?

755 回覆
67 Like 3 Dislike
我睇死到我退休都仲有得做
我上過Manager位,但我覺得唔多對路⋯就去左間用相同人工請我做developer 嘅公司度做
每一次睇呢啲POST 都覺得好多嘢唔識
唔重要,識得回頭是岸就得
我公司好鐘意請印度人,請埋成team都無我一個人做得咁快;或者佢地人工係平嘅,但我相信我一個頂佢地三個,又快又無手尾嘅同夠熟,佢地點平都取代唔到我嘅
我做左十幾年hands-on 都仲好想做
咁我做左咁多年,都唔會真係淨揼喎,我都有同BA同user開會,只係我會要求唔好太多,啲無謂會就無謂開喇;但當你同個system好熟,連班buz 佬都唔夠你熟時,佢地就唔會夠膽屌你。
唔使驚喎,我做backend 十幾年咪又係咁,實有人請
我而家做嘢環境九成外國人都係咁喇,睇你慣唔慣啫
我發現你寫係無用,無人睇
唔係寫嘅,copy and paste 出嚟;我係某一政府機構見過喇
其實java 1 個class過萬行真係好普通 java咁長氣
不過都係on99 唔拆哂黎做
咁勁秋?
Java大神
畢咗業做咗兩年野
programmer完全唔值錢..
自己開公司司日日寫密密寫
我都入過間consultant firm 做,同人溝通係重要嘅,但我入到去十個consultant都俾唔到一個solution喎,我發覺入面最稀有嘅係識寫曲,所以佢地先請我
唔敢當,只係好似大家咁講,又無咩叻,咪一直做;只係我都真係好有興趣先支持到咁耐
開公司要煩搵客呀,同埋啲客做乜要信你,最後都係講關係⋯所以算喇,自己寫下都可以,近排學緊GoLang都幾好玩,大家交流下
因為請埋一堆人又唔識寫寫曲⋯我仲要執手尾,一份人工做management 又做developer 。所以最後咪搵左間俾返manager價我嚟寫曲嘅公司仲好喇,煩少好多
唔係勁,只係佢地寫錯嘢太多,我錯得少咪快過佢地
Structural啫,唔使理OO
因為真係三個都未頂到香港一個頂到只係香港腦細一相情願
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞