有冇人係做左好耐programmer唔想做又轉唔到行?

755 回覆
67 Like 3 Dislike
學緊QT,
係圖書館借個本書完全唔知佢做乜,
佢用啲project黎教, 但係成日都skip哂啲Code,
照住佢show出黎啲code咁寫, 根本compile唔到, 因為有啲code佢skip哂
上youtube學好過
V8同node js正正係c++寫
Python都唔係好dirty姐對比perl, php, javascript
concept
唔記得提你,其實無人會睇圖書館書學code,sor
大多數去YouTube/medium 官網學
你睇我講就知我無踩低C#,只係話而家真係唔夠Java玩。
點解走去學Qt 既?
工作需要?
商用既話License好貴喎。
不同意。 大把server係C++寫。
Golang la
銀行好多都係Java, 做開其他industry完全入唔到去
無啊, 純粹自己玩下
Rust
識哂係咪搵100k
而家出面fg唔識都搵20k啦
本週活動
-----------------------------------------------------------------
星期六 10 · 26
醫護抗暴 - 醫療專職集會

- 18:00 遮打花園 [已獲不反對通知書]

星期日 10 · 27
追究警暴 守護民眾記者 守護穆斯林

- 15:00 尖沙咀梳士巴利道公園

星期日 10 · 27
自由之鶴追悼會

- 16:00 - 20:00 觀塘海濱公園

下星期六 11 · 2
求援國際 堅守自治

- 15:00 尖沙咀 流水式維園集會

詳情參閱:https://hkrev.info/march.php
又要話人唔識又要請fresh grad,
跟本就係閪工同閪人一件。

請新仔就預左慢慢教啦,教到咁上下,識做野就加人工,邊個會冒險想走。
我係老細既話
識哂先唔敢請
Pra
信我,好多人A*係乜都唔知
都唔好講A*
基本 Algorithm Design 種類
Greedy, Dynamic Programming, Linear Programming
好多 fresh grad 都唔知咩黎
仲有 Approximation, Amortization,真心好少人知咩黎
Graph Algorithm 又係
DFS, BFS, Tree traversal, DAG 呢啲咁簡單嘅都唔識
唔講 NP-Hard/NP-Complete
就講 Network flow,max-flow/min-cut
或者 Planarity test
聽過我都當佢贏
唔講 Graph
Cryptography 三大類,Symmetric (e.g.: aes-128), Asymmetric (e.g. RSA), Hash functions (e.g.: SHA-256),分到類,講到有咩用途,我都當佢贏
我係老細既話
識哂先唔敢請
Praxis > Theory
但dfs bfs 點會唔識
上面吹到識咁多野
離哂地
出面識for loop就開得工啦
學ionic有冇用
學校FYP局你用ionic做野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞