有冇人係做左好耐programmer唔想做又轉唔到行?

755 回覆
67 Like 3 Dislike
搵工易
搵好工難
同中華煤氣一樣
其實每一行都係咁
IT 叫做有得望高人工
好多行業做到更加似隻狗
人工都唔見得有得高
不過太多人將 IT Support,Support Engineer,Reliability Engineer,電腦 sales 之類嘅行業同 developer 混淆左......
攪到好似呢行真係好唔掂咁
不過呢樣又真
00打後真係好多連電腦打字都唔識
淨係識筆劃
唔好話,未來佢哋連電腦分分鐘可能唔識砌,依家好多一體機好方便,佢哋唔想煩玩個啲咋,砌PC係樂趣好快成為絕唱
交完稅咪又係差唔多
入呢行係因為興趣,
但係對做嘅嘢完全冇興趣
+1
想自殺,好冇出路
好似好多都係咁
我都係
不過都叫搵到個錢
命好真係好,我諗我投十次胎都冇你咁好命

真係好想自殺
我做freelance通常都用mfc,
工具黎姐。
邊樣熟咪邊樣。

不過mfc真係到識寫要學既野會多過qt。
MFC始終太耐歷史,UI message似迷宮。
MCU都無啦,用C多。
android NDK入面就有。
Trading firm都有job請C++
技術唔掂咪去練技術
英文唔好咪去學英文
唔夠錢咪去儲錢

一句命好就抹殺哂所有野
咪就係, 我上面都講左3年經驗 40K, 仲想點.
HD 讀完2年應該都未夠料
未讀過點做
又唔係既
真係有神人係自學成材
問題有幾多姐
想草錢係香港交完租都冇哂
做it做到都仲好少少
好多行業得萬幾蚊
草鬼草馬
我梗係明佢噏乜,但對User黎講噉樣Present係一種災難,跟住就唔會想用Linux。

呢個係好多IT人 勸導唔到人用自己嘢嘅原因 + 通病。
“Java C++無人用”呢d嘢聽咗十幾年。你話Python/Java而家可以贏C++我就信。.Net.....喺2019.......,我抱有非常巨大嘅懷疑........Net嘅skill幾有用,但對C++優勢真係不大,唔好踩得C++咁低
識MFC嘅好勁
公司好多IT人成日講一大輪覺得自己好型pro
弊在老闆聽唔明覺得你係到老點佢
其實易地而處,人哋(用戶/潛在用戶)又唔係讀我哋個科.......點解要覺得佢識.....
不過我覺得寫教學係一個幾好嘅方法。好處在於User本身想學嗰個技術,而我只需要教識佢用。代溝細D。

不過我都做得唔好,希望慢慢一步步去學識
啱啊
要識用言語昆鳩佢地
或者做到自己想做嘅野,錢又好,咩都好
講穿咗就係IT得我地識,你乖乖地俾錢啦柒頭
最憎人頂爛巿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞