有冇人係做左好耐programmer唔想做又轉唔到行?

755 回覆
67 Like 3 Dislike
新仔係多 阿豬阿狗都話入行
大老起碼讀個hd先啦

不過老細都可能會考慮其它拜人入行
Dup到code就算 理得咁多

而家後生果代唔鐘意電莖? 唔係掛 我見佢地都好鐘意對手機打機wo
轉行做飲食做生意 仲同你it狗
鋪租太貴
君不見而家d鋪頭叫苦譚天
我地月租過百萬架😭😭
算啦 班友根本唔知咩叫it

冇電腦都得 就知呢班根本未打過工做過野

試下叫user用ipad 藍芽keyboard做文書 睇下班文書 account finance dept會唔會屌7你

當然啦 個人電腦 娛樂點都會比平版手機搶左好多

但佢地只以為電腦用來娛樂
我都有諗過 所以都係 學點投資買樓買股好過
投資好少人變巴菲特 (我有個朋友都係工程轉金融做dealer 熱衷於炒股 狂睇書實戰 120%時devote入去stock market)都難賺 睇天份

買樓 又唔到我哩d買 學黃子華講 香港d樓係比香港人買既咩全場拍掌 除非你一早買落 屋企人幫手
得啖笑

人地讀4年It都未必夠做
未讀過果d想入行 有時會唔會過份地看高自己? 自己整身寫開code 就另計啦
如果唔洗讀就入得行 咁點解要開辦哩d課程 點解要有hd同學位哩d野? 請人既又係冇腦 成日問點解請唔到人架 冇人apply? 同cat girl 問 點解我心目中白馬王子仲未黎一樣? 有d公司一唔係同就同有幾分姿色既女 嫌三嫌買 覺得自己應該可以搵更好 job matching 同dating 同埋 買股都幾似本質上
做左4年code狗已經好多職業病
腰又痛,膊頭又痛,隻眼又差左好多,肚腩又大左好多節

不過人工真係好唔錯,所以唔會諗轉行,俾我揀多次都會揀入行it狗
原來真係大家都會有職業病
我都有

人工好唔錯? 過50k?

我揀多次都會入IT 但原因係我整係IT做得好d
命運既野 整定既
有bookmark功能架lihkg
小弟工餘時間對寫code 一d興趣都冇 想轉行又搵唔返咁既人工 係香港搵5皮幾野 黎左美國搵梗十幾皮 轉行都唔知做咩可以搵到咁既數目
其實興趣同工作能架未必有太大關係
你話冇興趣都50k 即係有能力
有能力=\=有興趣
興趣變工作=失去興趣
其實我好鐘意寫code
但一變工作就
咁又冇50, 43k姐, 已經係中學同學中最高,高過popp已經好滿足

It狗唔錯阿,搵工又易,又唔洗做操重野,又唔係特別忙
巴打人工唔差workload都應該幾大

試吓放假去做吓gym?

如果痛得太嚴重去睇醫生做物理治療

唔好拖到4-50歲先睇,到時太遲

屋企人本身都有職業病周身酸痛
巴打
你去左美國十幾皮
係味哂緊命
咁曲狗 冇咩危險唔似落地算 係真既
不過會有慢性病
識好多it人有前列腺問題(坐得多)
地盤
前列腺唔拎係掛
會有咩問題
其實呢個年代口才好賺到好多錢
佢做KOL拍下YouTube
一個肥仔把自己平時做啲咩
多人睇佢都賺唔少錢一個月
手機打機個啲叫電莖?我自己砌女打機個啲情可以堪,個啲你問佢GTX1070,RTX2070係咩都可能唔知係咩
我眼中嘅電莖係上至遊戲技術,下至裝備拍檔(部機)係一手一腳搞掂先係
唔通係我諗多咗
下 好多IT人都有呢個問題㗎啦
最經典嘅係有次出trip
要搭長途巴士 個高層同我講
俾我坐 巴士門口隔離
我要成日去廁所
開開吓會
個高層話等一等
話我夠鐘食藥
然之後拎左樽中藥粉出嚟
屌43 好撚高
c++冇人用㗎喇
除非寫mcu
in .net we trust
c# f#
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞