有冇人係做左好耐programmer唔想做又轉唔到行?

755 回覆
67 Like 3 Dislike
政府市場唔同私人市場啦

14k請 full stack developer 一年經驗 大有工在:

https://www.indeed.hk/m/viewjob?jk=0918eab27b4fa73b&from=title-salaries&tk=1dntr6ui57a3h800&dupclk=0
識interview 重要過能力啦, 我team 都有人夠三年經驗就搵到AP 位
P 仔, 兩年經驗, 都over 30K, 都係FG 出黎儲夠年資正正常常就升到.
所以話, 魚唔過塘唔肥.
呢個故之然
但係十四K請人
其實根本唔明啲老細諗乜 請到都快走啦
但個塘都唔夠位 邊有咁多條魚入到去
老細根本on9 咪當學野14k 學一年即走
點會啊
呢行工多人少
不過D 工就參差 D
其實20k 請fullstack + devops 都西價啦
但佢地會覺得冇問題 junior可以做senior既野
咁我又想問點解要有senior位?成日諗縮數 又怨請唔到人 食banana啦 自己慢慢做 la
認同
謝絕西價
但無經驗宜家做緊西工
都想轉
寫曲燒腦,易腦退化
屌 睇來code 狗都幾好賺
infra admin 真係差幾皮
In過一間個manager 請fg冇問題架 都可以做到senior既野 佢地對自己做既野好有passion(所以唔介意人工?) 個HR仲on9 問有邊3樣野令你想留低一間公司做 咁崗黎做開野見開工既人都唔會直接講錢咁屎儈,講其他原因例如公司文化,學唔學到野果d。 最後個hr問你咁係咪冇人工冇福利你都ok?我話點解咁問 ?佢話我冇list 人工同福利係 3 樣重要既野上面, 跟住我去有禮貌咁講話,義工我都有做嘅,不過我依家需要一份穩定嘅收入,我平時都會寫code但係冇錢做自己啲Project ga

心諗你係咪低能問d咁既野 不如你唔好自己唔好拎人工做hr?
有代價既
而且唔係高 係叫高D咋
仲要計下relative income 唔係整係睇absolute
(Refer to the book of Timothy Ferris)
姐係叫你唔好咁扮野 直接講講錢
到你真係講錢嘅時候佢又話你整係講錢㗎啦
龍門任你擺 漂移境界
所以對住hr真係咪咁客氣直接屌7佢ok
以前都問過大專入面啲lecturer(ee底)點解唔出嚟做programmer
佢笑住話做programmer?不了

不如喺大專入面hea教豆幾皮唔好? 傻
真心想「屌」
個hr個樣都屌得落
不過佢問on j問題 做女友就不了
一、誠意推薦:

香港大專學界國際事務代表團眾籌計劃
Hong Kong IAD Crowdfunding Plan
https://gogetfunding.com/hkiad-crowdfunding/

香港眾志國際眾籌計劃 Demosisto International Campaign Crowdfunding Project
https://gogetfunding.com/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E7%9C%BE%E5%BF%97%E5%9C%8B%E9%9A%9B%E7%9C%BE%E7%B1%8C%E8%A8%88%E5%8A%83-demosisto-international-campaign-crowdfunding-project/?show_desktop=1

二、什麼是遊說集團?

遊說集團的工作,是嘗試影響立法者或其他持份者決定或行為,在政治角力中為服務對象爭取利益。遊說集團的服務對象,可以是國家、企業、社會團體、個人。在美國,政治遊說是極為普遍及重要的一環;幾乎所有政治操作都有遊說集團的參與。

三、為什麼香港需要遊說隊伍?

任何國家的政治,背後都擁有複雜的政治脈絡;包括國家政策、政治形勢、民意、錯綜複雜的利益網絡、乃至個別官員或議員的性情喜好。要在國際社會維護和爭取香港的利益,香港需要一支能具經驗和技巧,能夠有效收風、熟識政治形勢、具備遊說策略的隊伍。

四、遊說集團?對家一早做緊啊!
【華為被禁】華為遊說費飆60倍!原來聘用特朗普籌款人 欲說服白宮
https://china.hket.com/article/2479940?r=cpsdlc

董建華基金會 擲2,240萬左右美政策
大搞政治游說 否認中共代理人
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20171130/20230175
btw 我都想轉行 屌 到頂 做inhouse

linkedin link呢
我比朋友睇過
佢地第一反應: 唔撚係掛 咁都叫靚?

咁我廢是污染大家雙眼啦
我可能比較重口味
入行門檻高,已經柵咗一大咋人,加上依家後生個代無咁多接觸PC同宅,電競

喜歡PC好多係80-00頭,識好多後生電腦都無,只係用平板同手機,係話唔需要
幾多?
我見有少量工developer 真係可以上到70k 不過好少好少

轉行? 第一時間一定比人問 轉咩? 除左coding仲識d咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞