有冇人係做左好耐programmer唔想做又轉唔到行?

755 回覆
67 Like 3 Dislike
要視乎你係邊個範疇撈,呢行真係咩都有
有讀過哂 但唔記得哂
講真 八成香港it工根本用唔普上面CS既野
但唔明點解boss又要請Cs人希望佢地做software engineering既野
其實佢地真正要請既係讀software eng既人或者有development exp既人
有不少工真係咁,其實 google facebook 嘅底層developer 都係咁,揼石仔識呢味野做乜
你問我,我都唔明
但我會話,識,一定係plus
因為我唔想講一大輪然後個細嘅完全聽唔明
攪到自己做到冇人知我做乜,好自閉
唔識spring,因為唔中意Java。我BE嘢golang識多D(我應該遲D應該會擺D時間學spring,應該容易過C++ BE嘅)
我諗起琴日有個po mrA叫人用Linux,人哋問佢用邊個版本佢即刻撻一大堆technical terms拋到無人明佢噏乜
fatfat
邊個po
其實都好慘架
今時今日仲 waterfall......
根本就係 而家做inhouse infra admin 都係 system network doc 亂到仆街 就係唔想你咁易跟到d野
轉做inhouse systeam admin 係大公司做好撚爽
是但啦
香港d系統來來去去都係crud
要咁勁做咩
其實好多tech較好 it狗都有溝通問

多數溝通好it狗tech較唔好
呢個真 前幾版仲有人話我唱衰it
根本現實就係咁
根本就係 香港係靠口技關係搵錢架啦

好似sales 都唔識架仆佢個街 30-40k基本
Sales 最賺錢
8萬一個月 狂接project close到deal 老細寵愛
Programmer死做爛做 解決左問題? who fucking cares ?你既責任黎架ma 理得你解決左NP-complete 起死回生人地爛 code? Project搞唔店緊係programmer責任 唔洗問

事實上好多咬底薪既sales
咁又唔會
因為根本冇doc😂 github都唔用 就咁ftp uat場都冇
Networking就唔知啦 diagram唔洗諗
你拎top果班sales去同頹果班曲狗比緊係
上一間公司見住成堆sales開唔到單
計埋得萬零二萬蚊
你睇唔到我細字果句了

岩呀
sales上限高 但平均低
曲狗上限低過sales 但平均高過sales
PM位一定高過曲狗
不過而家d pm請唔到人都要自己dup code
政府TCon AP, 三年經驗, 己經40K,
升到SA 60K
相對其他行業算唔錯吧
三年做ap 師兄一定好撚醒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞