有冇人係做左好耐programmer唔想做又轉唔到行?

755 回覆
67 Like 3 Dislike
唔低
frontend近5,6年大翻身
應該話近幾年三巨頭framework開始興起
先有frontend呢個位
之前應該full stack web比較多
c++ gui 學qt 定mfc 好
係圖書館借左本書玩緊hello world,
但係完全唔知做緊乜,
本書淨係教你點做,
又無解釋點解要咁做
例如淨係叫你跟佢咁set 個.pro,
但又無講點解要咁set
有冇人同我一樣睇咗三次都唔明樓主想講咩
都唔好講A*
基本 Algorithm Design 種類
Greedy, Dynamic Programming, Linear Programming
好多 fresh grad 都唔知咩黎
仲有 Approximation, Amortization,真心好少人知咩黎
Graph Algorithm 又係
DFS, BFS, Tree traversal, DAG 呢啲咁簡單嘅都唔識
唔講 NP-Hard/NP-Complete
就講 Network flow,max-flow/min-cut
或者 Planarity test
聽過我都當佢贏
唔講 Graph
Cryptography 三大類,Symmetric (e.g.: aes-128), Asymmetric (e.g. RSA), Hash functions (e.g.: SHA-256),分到類,講到有咩用途,我都當佢贏
我都唔係識曬,玩完了
冇人會識曬
不過真係唔好好地讀個 CS,冇咁上下 theory background
真係冇質格話呢一行人工低囉
你用邊種方法寫QT,正常距generate比你wo
QT creator
現代化既方法寫QT一定係QML\QT quick..符合而家UI programming 既潮流
你試下唔好入書D野入.pro? 應該都run到. .pro既用意係比你導入出面既C++ library 嘎.應該係
現代化既方法寫QT一定係QML\QT quick..符合而家UI programming 既潮流
其實要睇你做咩既
打工始終唔同Research

恕我直接 你所講既技能 基本上香港9成programming位都用唔到

反而FG計 識SSR, SEO呢啲
或熟用某個熱門framework 例如spring
會令你人工高過同期人幾成
香港係幾現實
想問下點解如果個class有signals同slots,
要放Q_OBJECT係一開始?
class hihi: public QDialog
{
Q_OBJECT

public:
xxxxxxxx

signals:
xxxxxx
};
yes,如果唔係就會當普通C++ class 去parse
你.pro個度搞成點?
總算大概知做緊乜,
都係類似include header咁
原來Q_OBJECT 呢個係macro
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞