有冇人係做左好耐programmer唔想做又轉唔到行?

755 回覆
67 Like 3 Dislike
我都係到考慮緊 自學+寫project仔 定係 直接讀兩年master 好
係local再讀多個bachelor既選擇好似唔係好多咁
我讀細電啱啱grad,依家係間startup做緊ml嘢
有關呢範嘅嘢我都係上年做fyp個陣先由0開始學起
需求大
多新人
冇料人大多

三樣野加埋並唔可得出少新人入行

呢行精英一定係工搶人
冇料既永遠鳩溜溜,怪得邊個
搵老闆讀mphil好過
而家唔洗學費
可唔可以請教下由白紙一張要自學到咩程度先可以入到行
信我,好多人A*係乜都唔知
ML咪computer science入面一個叫AI大stream入面其中一個research topic.....其實已經俾人玩咗幾十年
如果你講top少少,80 percentile +
係,差好撚遠
唔知你對時下新開嘅data science degree又點睇呀? 讀cs嘅人係咪比較識寫一個“好”嘅program呀?
冇認真睇啲course,但係人地做啲course 感覺都好認真,照計跟足,一定有得著
拿CS 同Software Engineering 係兩樣野黎
CS 只會係咁二講吓Software Engineering(至少我當年係)
但Software Enginer in practice and in theory 都有CS嘅野
由linux system design 去到optimization,其實都係CS 野,避唔到
但寫得好唔好,就睇人多過睇degree
CS會多啲algo, data structure, complier
呢啲同做software無乜關既野
比較向R&D方向發展
多謝你地先,若果想做ml相關嘅工 eg data scientist 嘅話係咪直接讀data science嘅course學得更多有用嘅嘢呢?聽你地嘅睇法cs係會學多啲其他嘢。
通常大學嘅cs會放ml嘢落elective/stream度俾你揀嘅,Core就唔多會掂
出面啲course我就無join過,幫唔到你做比較
工程工時長,文化差,易無工,競爭大,人工增幅差
揀岩tech 第二年已經追到呢個人工
果陣我1年半經 轉完工已經28k
你做咩tech?
頭半年jsp 之後Angular
打個比喻
ML/Data Science 係高樓大廈
但你連地基都唔想打
咁你想入行都難
呢個post引哂啲programmer出嚟

有樣嘢不得不呻,香港係一個靠吹水同拉關係就賺到錢嘅地方,比如話風水佬吹水,容錯空間極高,相反寫program容錯空間極低,呢種風氣對我地嚟講真係好不利
唔係唔想打地基,係我覺得programming嘅嘢都易學難精,我唔知點先算識,我只係想簡一科對我目標有幫助嘅科
咁你去上下coursera 啦,我望過吓,都正路
同埋讀個mphil/phd 係最有用,但付出太多
兩睇,佢地make 到revenue 分到share
我理佢做乜
真係要呻就呻香港太多人呃funding
多謝介紹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞