有冇人係做左好耐programmer唔想做又轉唔到行?

755 回覆
67 Like 3 Dislike
Low tech 撈面食
轉做business analyst/PMO咪仲好
如果唔怕見人既話
係一定要..
40,50歳仲揼曲自己諗下幾灰
Err,我覺得呢D問題似問C/ASM/Compiler多D。Template嗰題我識但我唔鍾意咁寫。後面嗰兩題我clang撞過OpenMP bug,gcc撞過另外一個bug,但咁既機會真係好rare。同埋我覺得呢D都係Meme黎既姐,唔通你叫個話識得JS既寫V8出黎咩。佢一定問你“我唔係In C 嘎wo,點解你要我寫C.....”
編寫compiler呢飯我淨係參透過VLang, 因為夠簡單
你要我講撞bug既話我撞CMake internal bug既次數係Clang bug 既幾十倍
同埋如果唔洗用template既話其實C++可以好似JS咁用constexpr func咁就完左件事
例如
auto add = [](auto a, auto b) constexpr { 
    return a + b;
} 
有冇人話過你無幽默感
我知道你搞緊笑啊,但我始終都要show off 我識得C++
同埋人地問你點叫識得Programming你係咁講meme算點先.....
唔加都留巴打做爛市喎
香港做野應該仲係無咩人用python寫app?
寫下大學project 就多
搵緊
更少
好多ba / pm唔太應寫code
利申 pm
搞唔掂比人屌
但我title係 web programmer
咁咪更加有優勢
但ba/pm唔係要寫code麻
最主要係攪掂唔識it野既user/老細
同埋developer
會有優勢 但唔代表老闆肯出多啲錢比你
集體加價
咪頂爛市

不過有大灣區
Web programmer

因為machine learning 既-application可以放係web到
所以web programmer要處理埋係好合情合理既事
想問一問
我係鄉討見到有前輩講IT人30歲要上m grade
如果遲畢業果D 都就黎30歲先開始由底做起做programmer
係咪食得屎?
有既
讀商科,出年揼1,2年曲
讀IT, 揼10年都升唔到
我就係讀商科出黎揼1,2年曲
未上到m
唔見得識講野
真係做ml個requirements就會好鬼高
都唔知香港地邊個有咁多經
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞