有冇人係做左好耐programmer唔想做又轉唔到行?

755 回覆
65 Like 3 Dislike
係,我DSE成續唔算差,校長好似都幾care下個分數
教育係最大騙局
出到黎個世界根本唔是咁簡單
但政府工唔使查學歷? 你讀咗教育文憑嗰啲?
7層select pl/sql
我明點解,因為大陸有牆所以要出真IT書俾人學
打兩句comment唔會死嘅
大陸喱個腦諗咩我點知呀
冇讀pdge
Major CS, minor math
呢d真係仆得街
唔會好慢咩
所以我咪話淨係beginner grade
眼見好多寫寫吓code慢慢去consultant 發發聲
而一直只做寫code嘅就...
Minor maths
Cs major
都驚打曲打唔店?唔會掛
你聽佢吹丫,我睇完都屌咗聲
我覺得千幾行應該係因為拆唔開impl同abstraction啫,好多時就算你用 framework寫幾行佢喺後面可能都run緊幾百行code。
唔係喇,我鐘意打code, 偏向底層,初頭係寫middleware libraries/extensions for 公司個自研framework用,起左貨之後日日寫rest apis CRUD, 再唔係就砌下web form, optimize啲sql咁.... 人工又加得少...
呢個情況持續左兩年幾,所以至考慮轉工..
唔關事嘅,呢D 咁嘅skill睇下厚黑學就識,學校CS course 唔responsible for 厚黑學。但當然點用同埋用唔用要睇工作環境。
IT界同中国同事相處Tough好多 頭先都有連登仔講。佢哋又中意玩鬥爭圍爐。
符合蟈蜻
好多寫曲佬以為自己果套最work最掂
比你好彩上到去又係老屎忽老油條
所以唔好死打曲上consultant 見識下
同IT tech佬講野好辛苦
有自己一套
佢地世界得if then else
唔會接受人地果套
舉個例子?
以前有個同事,用中文寫comments, 本來我覺得唔算係啲咩大問題,但佢del左我啲英文comments, 將佢轉做簡體中文
最後Build up 左份docs, 又中又英
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞