"香港民主女神像"登上獅子山震驚國際

551 回覆
3646 Like 12 Dislike
而家40歳以下既有幾可仲揸住份報紙睇, 又貴死人
其實呢D唔係左膠野
可以用著名社會學家 Charles Tilly 研究social movement 提出的WUNC concept去分析
W: worthiness U: unity N: number C: commitment
佢認為如果一場社會運動係WUNC呢大範疇得到愈高效果, 場運動就愈易成功, 民主女神其實係提醒到香港人同話比國際聽我地爭取緊咩 (係對應到unity 同 worthiness), 由籌錢到設計到抬上山再到廣為宣傳, 亦係一種commitment
簡單講係鼓舞到士氣、團結到民心、宣揚到理念
所以呢類行為如果唔係太高cost 其實係好值得做同值得支持
其實就同左翼思想完全無關, 膠唔膠就見仁見智啦
廿萬其實係幾抵
不斷開拓新戰線
咁先係兄弟爬山呀
c
邊有咁多連登仔肯讀書
本身要勇武和理非一雙管齊下,點知就比人當做二分法,仲要用黎分人而唔係抗爭手法
咩事呀⋯上下山就咁多報紙報
佢先係真女神
港豬KOL死埋一二邊
掋啦!贏到國際欣賞
玩過既D鬼佬唔會有性趣再報導,要創新
支持手足
嘩 d圖多到碌唔完
所以其實兄弟爬山係冇錯
當初個個都這話冇用
總之自己覺得啱就去做
呢個亦都係天琦對兄弟爬山既睇法
其實香港人好撚有創意
要再次啟動AI創意抗爭
老老實實
呢二十萬抵過登報千幾萬
我都唔明, 其實係真係要讀下
我地成日講西方社會既社運比我地香港人走前好多好多, 其實相關既研究都係走前左好多 係好值得讀,
特別係有D研究會針對獨裁政府點樣應對社會運動, 有咩因素會左右到政府既回應方式個類研究, 係有借鏡既部份
x
前排見有人講話寄D影左香港示威既POSTCARD俾聖誕老人
覺得寄一堆影得好靚既卡去世界各地 唔同機構呀 人呀 都唔錯
又就聖誕 寄張卡又易做 寄返幾廿萬張香港示威卡去世界 都係一個壯舉
雖則香港無大台模式領先全球
不過可能大家都攰 好多野都開始一成不變
果然gimmick野先受關注
Btw好奇一問 每次係邊個單位負責保管女神像?
笑撚咗出聲
片中證人子明指出受陳彥霖舅父,母親委託尋人(母親聲稱女兒身體良好,無可能自殺),但舅父(紅van司機)同母親同由30號起失蹤,子明已經搵人係舅父工作地點,屋企附近等左4日都無消息
https://youtu.be/97wdulhzWTk
雖然實物倒下來,但香港人對追求自由的意象卻永遠留存下來了,意義更大。如期找地方安放維修保養它,團隊把它一度佇立在獅子山頂上的決定很高明和有創意。
香港人
https://www.youtube.com/watch?v=HjTXMvFoOMM

Do you want Mr. Siu to continue???
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞