"香港民主女神像"登上獅子山震驚國際

551 回覆
3646 Like 12 Dislike
其實好多呢D好似膠野既事反而上哂國際頭條, 真係估佢唔到
之前成班友話唔值,剩係宣傳都唔止值廿萬啦
同意
多謝手足努力!

記得不分割唔係口講,唔可以再以連登仔以前咩都屌咗先嘅態度,黑警藍絲都會鳩噏一堆戇鳩理由話自己啱,我哋手足做嘅事有佢哋咁柒咩?幫佢哋諗理由好難咩?

文宣手足完美演譯過往大大小小嘅事k,我哋都要守護我哋手足,齊上齊落唔係得把口

手足一齊加油!
好勁
兄弟爬山 一件野個價值唔你在於錢 而係佢背後既意義
呢四五萬好抵比
用剩9萬捐咗比星火
11萬抵屌啦
老老實實,呢廿萬真係好抵,而家成全球焦點,如果俾錢全球報紙登廣告,二千萬都唔知得唔得
多啲創意!
左膠式抗爭唔係完全冇用既,始終外國多左膠
咩都抵返晒啦
真心 平過主動登報
香港人 好波
講真佢肯去做呢啲嘢
就算鳩做我都多謝佢地
唔做就乜都無
已獲真係兄弟爬山帶埋女神
因為外國勢力唔支持加泰獨立,有時政治真係好虛偽
Push
快D繼續用多D創意, 諗多D不同方法抗爭
其實呢D唔係左膠野
可以用著名社會學家 Charles Tilly 研究social movement 提出的WUNC concept去分析
W: worthiness U: unity N: number C: commitment
佢認為如果一場社會運動係WUNC呢兩大範疇得到愈高效果, 場運動就愈易成功, 民主女神其實係提醒到香港人同話比國際聽我地爭取緊咩 (係對應到unity 同 worthiness), 由籌錢到設計到抬上山再到廣為宣傳, 亦為commitment
簡單講係鼓舞到士氣、團結到民心、宣揚到理念
所以呢類行為如果唔係太高cost 其實係好值得做同值得支持
其實就同左翼思想完全無關, 膠唔膠就見仁見智啦
FT個張好靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞