Galaxy S10 屏下指紋辨識任何人都能解鎖?疑因保護貼出事

177 回覆
92 Like 1 Dislike
屏幕下指紋辨識系統,被認為是提升智能手機屏佔比的革命性功能。不過近來有人發現 Samsung Galaxy S10 的指紋辨識系統出現問題,一部已登記自己指紋的 S10,用別人的指紋竟能解鎖。

根據英國《太陽報》報道,一名英國卡斯福爾德(Castleford)女子 Lisa 向該報報料,指自己的 Samsung Galaxy S10 在安裝了一塊從 eBay 購入,售價 2.7 英鎊(約港幣 HK$27)的熒幕保護貼之後,任何人都能用其指紋為她的 Galaxy S10 解鎖。Lisa 指「任何人都可以操作我的手機,更可直接進入我的財務應用程式,進行轉賬。」

《太陽報》公開了一段影片,當中看到 Lisa 的丈夫能夠順利為她的 Galaxy S10 手機解鎖。

Samsung 發言人對此報道表示「我們內部正對此問題進行調查,我們建議所有客戶使用 Samsung 授權周邊產品。」《BBC》報道 Samsung 將會在短時間之內提供更新。

▲韓國有網路銀行 KakaoBank 在 17 日向顧客發電郵,表示 Galaxy Note 10/10+, S10/S10+, Tab S6 用戶在有關問題解決之前,停止使用指紋辨識登入功能。

在 S10 的線上說明書當中,有寫明如在熒幕上貼上保護貼,其指紋認證系統有可能會不能使用,亦表示指紋辨識系統並非一個完全保證用戶本人的系統。
但我換咗個mon貼之後,連我自己都解鎖唔到
前排見人話過關android插隻usb就拎到資料
宜家三叔連usb都唔洗
三叔超聲波屏下指紋咪算好,都勉強叫3d指紋掃描 ,大陸啲垃圾全部係2d
apple真係落後好多
黑科技 可以申請專利先
廢事apple抄
買 cheap 雞Mon 貼怪得邊個,用得 samsung 當然用 samsung 貼手機套
不嬲唔用個指紋解鎖 次次都解唔到 垃撚圾
用返密碼好過
利伸: 用緊s10+
人地偷咗部機再換mon貼係咪一樣入到
不嬲唔用mon貼
解鎖又快又準
高科技
偷果個一定唔會換,你識條鐵
要解鎖原來咁簡單
創新科技喎
我唔用mon貼有時都解唔到,隻手濕水係100% fail
指紋同臉部解鎖搞到成pat屎咁
an user都係用返passcode啦
高科技指紋破解mon貼
其實塊MON貼先係黑科技, 廿幾蚊就有, 好扺, 好用過萬能KEY
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞