【阿白與游智詩】孤獨兄弟twilight

332 回覆
45 Like 1 Dislike
今晚會講埋黎緊計劃

救國同大學2應該唔會出了
但d角色會再響其他故出
phase2
又要出幾年了!
20. 更大的難題

大阪市,某醫院加護病院

坐在床上的,是被傷得最嚴重的石仔,以及剛醒來的拓也

「石仔你都算犀利喎,普通人都打得贏人狼..」彌生道

面對彌生的讚許,石仔平靜回答

「小事姐..如果唔係我學過下氣功,頭先應該真係會比隻人狼隊死」

「你呀..以後唔好咁搏啦!我無左你既話點算呀」

坐在身旁的阿玲故意用力握住石仔的手臂:「頭先你知唔知我幾驚你真係死呀...」

「丫好痛呀!細力少少啦阿玲!」

見住石仔和阿玲總算和好如初,阿南也忍不住笑道

「嗱,依家你地好好咁面對自己既內心咪幾好!」

石仔和阿玲互相對望

「....哼!」

而另一側的小櫻,就只在擔心床上的拓也

「拓也..你..無事丫嘛?」即使小櫻仍輕輕握住拓也包紮好的手掌,但依然感到十分不安

拓也精神有點恍惚

「無..事...」
「咔!」

打開房門的,正是發叔

「點呀石仔,無事丫嘛?」

「點會有事丫,有排捱呀!」

聽到發叔的慰問,石仔只能苦笑

智詩單刀直入,直接問

「發叔...其實..今次係咪好大件事?」

「唉...」

發叔嘆一口氣:「自從上次響香港,你地同光晨佢地打迪拉斯之後....」

「光晨!!!???」

阿紫和阿南異口同聲大叫:「你地識佢架?!!!」

「..嗯..算係既..之前同佢一齊打過下迪拉斯果班恐怖份子咁囉...小櫻妹妹都好似係光晨個堂細妹呀?」

彌生點頭道:「乜你地又識佢呀?」

「係呀,我地同光晨係小學同學黎架..我間偵探社都係同佢合作搞既...」

眼見眾人忙著聚舊,發叔只好及時打斷

「要聚舊就一陣先啦,比我講埋啲正經野先啦...」
「之後,我地果隊私人軍隊PAZ既基地比迪拉斯發現,依家要重建仲需要一段時間」

「同時一種名叫『金屬古菌』既物質亦落到迪拉斯手中,不過呢個都未係最重要」

「依家最大獲既係..迪拉斯同左人狼結盟」

發叔深呼吸,準備作一段更長的解說

「人狼,係一種擁有超級力量既人類,暫時仲未知道佢地既起源,但我查過下書,大約一世紀就已經有記載過佢地響歐亞地方出現」

「佢地有可以隨意伸長既利爪,亦有堅韌無比既皮膚...」

「更重要既係,佢地響月圓之夜,就真係會化身人身狼頭既食人怪物」

話說至此,大家都不寒而慄

「即係話..我地依家打既,都未係人狼既最佳狀態」

「咁...點解...佢地會同迪拉斯結盟既?」

彌生問:「聽我大佬叢雲講,人狼響幾十年前已經比我地吸血鬼殺到無乜剩架喎」

發叔點一點頭

「你講得無錯,原本都應該係咁..1999年,吸血鬼公會對人狼進行左一場屠殺,但係...」

「人狼...就係為左想對當年肅清佢地既吸血鬼報仇,所以同迪拉斯合作」

「經過多年既人工受孕,依家既人狼數目已經大幅上升」

「...」彌生眉頭一皺,已經知道此事非常麻煩

「人狼再加上戰鬥用納米機械可以有幾強,相信呢兩日你地都見識到啦」

發叔從椅子上站起,嘆氣道:「雖然我地成功瓦解哂迪拉斯響亞洲既艦隊,但係..真正難搞既敵人,就係好似人狼咁,無處不在」

「人狼,金屬古菌,加上戰鬥用納米機械....依家既IID先係劣勢既一方」
石仔托住下巴,問

「咁..boss你諗住點做?」

面對此難關,發叔只能苦笑

「我地依家已經派左人去聯絡吸血鬼公會,希望今次佢地願意合作同我地一齊對抗眼前呢兩大敵人」

「至於迪拉斯真正既目的...我地暫時仲未諗到」

「到底佢地係想建立自己既帝國,定還是有其他目的,我唔知道...」

「不過有樣野可以肯定,就係平時我地見到既迪拉斯..只係好表面,迪拉斯最高決策既人非常神秘,甚至連佢地有幾多人我都唔知...」

「不過大家唔駛灰心既..我地IID已經派左人響唔同既地方搵緊幫手」

「........」講到此處,大家都不知還能說甚麼話來

「咁...boss,瞳瞳呢?」

石仔先開口打破沉默:「我聽燈神講,佢依家係吸血鬼眷屬,係咪真架?」

「...嗯,佢加入左IID之後,有次行動遇到意外,就做左吸血鬼眷屬,不過...」

發叔望一望石仔,心裡暗唸:「如果同石仔佢講既話,佢實會即刻搵瞳瞳...」

「依家佢暫時都係響外面行動,我建議你都係唔好即刻搵佢啦」

「......」於發叔口中得知瞳瞳的消息後,石仔既放心又擔心

放心,因為瞳瞳平安無事

擔心,因為不知瞳瞳將來會遇到甚麼危險

「發叔...咁我...」

拓也辛苦地撐開嘴:「點解..我頭先..會咁....」
比起剛才的暢所欲言,發叔此刻竟不知所措

「拓也....你..介唔介意..呢度有其他人...」

拓也搖頭,並且緊握小櫻的手

彌生擅自點起香煙,道

「發叔講啦,拓也哥係我既朋友,有咩困難點都幫佢拆掂」

「..我知啦」

發叔步至窗前,道

「呢件事,拓也你可能已經唔記得左,因為你既記憶曾經比果個人清洗過」

「清...洗..?」

感到不安的小櫻,望向身旁的拓也

「果個人..就係養我果個...」

「無錯...呢件事..唔單止係你既秘密,仲係....日本政府非常之想去掩蓋既秘密」

發叔望住窗外正下雨的天空

「養你果個人叫瑞木康夫,佢...係前任日本內閣危機管理官」

「響人狼屠殺戰後,人狼數量大減,但瑞木康夫認為吸血鬼同人狼都會威脅人類,展開左『恐怖孩子計劃』」

「佢以低價買左一大堆孤兒返黎,為佢地注射收集到既吸血鬼基因同人狼基因,加上晶片,將佢地培育成無感情既殺人工具,而且仲可以不斷用清洗記憶既方法隨便控制佢地」

「不過,計劃中有大量兒童因排斥而死亡,亦有人好似之前既韋德咁,無因為人狼基因而異變」

「而拓也你...」

「就係當中最成功既...『恐怖孩子』」
彩蛋1
2010年,青森縣

「我食飽啦」

一個中年男子將1000円放到枱後,離開拉麵店

「沙沙沙沙...」

這場暴雨下得非常大,即使有長傘,男子身上的西裝也被濺濕

「嘩...真係大雨,駛駛聲返酒店先...咦?」

一名約十五六歲的少年,正倒在路中心

眼見此情況,中年男二話不說,跑到少年處

「喂細路,你無野丫嘛」

「嗚....嗄...」

聽住少年不停呻吟,中年男已能推測少年身上已有不輕的傷

「嘩你傷得唔輕喎...」

中年男摸到少年臂上,不褪色的號碼

「031」

「...」

中年男仿佛猜到甚麼:「細路,你叫咩名呀?」

「拓...也」
彩蛋2

法國,艾菲爾鐵塔下

「嘩..好靚呀...」

阿白望住鐵塔,心裡興奮得如小孩一樣

「差.差唔多係時候啦...」

而身旁的叢雲,此刻卻是萬分緊張

「咩話?叢雲你想求婚!?」

阿昇和阿德聽到叢雲的計劃,均嚇得大叫

「喂..細聲少少丫,佢地響隔黎架咋」

叢雲尷尬得輕輕點頭:「..嗯,無錯,我諗住...聽日響鐵塔下面..同阿白求婚」

「咁戒指...」

叢雲取出一個紅色小盒子

「戒指我已經買好架啦...」

「吓!叢雲同阿白求婚!?」

正於高級餐廳進餐的新月和misa,聽到此事後也是驚喜萬分

「嗯,叢雲係咁講既,戒指都買埋架啦...」

有少許醉意的misa笑呵呵道

「咁實得啦,阿白平時咁鐘意叢雲!阿德你睇下叢雲幾有心丫!話同我結婚,講左成年都未結!」

「你知唔知結婚有幾多野要準備呀?」

「你唔夠愛我就唔夠愛我啦!哼」
「咪..咪住先!」

新月突然打斷阿德和misa

「新月bb做咩呀?」阿昇見新月臉有難色

「踏...踏踏..」

受過嚴格武術訓練的新月,聽到

一大堆不懷好意的腳步聲,正向著四人逼近

「阿白...」

「嗯?咩事呀叢雲?」

阿白一回頭,看到的,正是一顆

鑽石戒指

「好..好靚呀..」

即使阿白並不是個貪慕虛榮的女人,但見到晶螢剔透的戒指

難免會喜笑顏開

「叢雲..呢隻戒指..」

「雖然..我係個好多缺點既人,但阿白你,一直都容忍我..我好想同你...過埋下半世」

叢雲戰戰兢兢地張口嘴,吐出最想說出的一句

「阿白,嫁....嫁比我!」

「叢雲..我...」

阿白馬上淚線崩堤,流出數行淚光

「我願意呀!」

「啪啪啪啪!!!!」

一班身穿黑服的男女,行到兩人前

「呵呵,真係精彩既求婚呀」

「叢雲,呢班人係...」對於這群不速之客,阿白馬上收起感動情緒

叢雲將阿白推到後面

「阿白,退後」

「呢班人一定不懷好意,但係問題係..佢地咁多人我都感應唔到佢地...」

叢雲眉頭一皺,猜到事件並不簡單:「唔通....」

「鏘!」「鏘!」「鏘!」「鏘!」

利爪同時在這群人的手指上伸出

「哼,全靠迪拉斯,終於比我地搵你啦」

「吸血鬼,望月叢雲!!!!」
孤獨兄弟twilight 完

食埋飯講埋黎緊PHASE2安排
屌你屎忽
嬲what
牙白misa新月
Lm
好耐之前睇過無啦啦有兩條女同左我一齊住
唔知你有其他故,慢慢喺紙言追返先
咁樣停
彩蛋先出
多謝你睇到呢個post
希望以後仲會見到你睇我故
後記

孤獨兄弟twilight只係作為過渡,將整個故事帶入phase2
今次帶出左人狼呢個設定,吸血鬼對人狼將會成為黎緊phase2其中一條故事線

phase2將會有孤獨兄弟3,同埋另外5個新故事
各位敬請期待

今年內應該仲可以出到一個長故
如果唔得...就下年一月囉
啲人始終都只係記得你舊故
察覺到我呢個post已經夠了
高潮位要吊一吊引了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞