點樣教貓貓去廁所?

104 回覆
82 Like 2 Dislike
認真,去寵物店拎舊貓屎放入貓砂盤
佢就知
點樣可以逼佢痾尿另外我見過仲有咩紙製木製貓砂 咁其實係咪要買咗嚟俾佢試先知邊隻啱?
我都好想知雖然我隻貓貓砂都未識用
我隻貓係朋友貓貓生嘅貓b嚟 啲屎都已經冇哂
問你朋友拎屎,去超市買最平既砂
唔好買豆腐砂
唔建議教貓貓用人既廁所,一黎多菌,二黎遲下老左跳唔到上去又唔肯用番砂盆就大鑊
試下用第二隻沙,因為有d係用🌽沙,d貓會食,我就用紙沙,我張佢d屎 尿放入個沙盤,跟住抱佢埋去當佢人咁講佢知,比佢聞下,你跟住留意住佢,佢一有想去大小二便既舉動,就抱佢入個盤到,慢慢佢就會識去
試多幾隻砂,貓貓想痾個時即刻抱佢去砂盆,等佢知砂盆係用黎痾既

真係唔鐘意用砂考慮下用呢d盆,網下面放塊尿墊
佢其實認味。所以之前痾過地方你一定徹底清咗先。
放有佢尿味嘅紙尿片或毛巾入沙盤,
佢肯去一次,就以後都會去。

如果你用朋友舊沙盤,要確保無舊貓嘅味留低。
試過夜返佢周圍小便 抹撚死我
試過好多次教佢有貓砂都係廁所 隻嘢急尿想去廁發現有貓砂就寧願唔去 可能豆腐砂真係唔啱佢
有無試過用其他貓砂?
可能隻貓唔鍾意個質地, 踩過入去唔鍾意就以後唔入
想問下係咪要例如用消毒紙巾etc抹佢個膠兜同周圍地下咁?
未試過啊 係咪要買咗番嚟俾佢試完先知佢鐘唔鐘意?
我隻係浪浪嚟。
喺佢大概1個月大嘅時候跟咗我返屋企。
唔駛教,自動識去。
途中又換盤,又換砂,又換埋位置。佢都自己識認。

不如你試下換過啲貓砂,
我係用好似細細粒石仔咁嘅,
遇水會變成一舊泥土咁樣。
可以直接倒落屎坑沖水
豆腐砂啲貓會食
因為有香味
係架, 或者去貓群問下有無人有多, 可以俾你試
紙砂、礦砂、木屑砂、豆腐砂、水晶砂....好多款

同埋最好買無味既, 因為你唔知隻貓鍾唔鍾意陣味
用豆腐砂啲為食貓食走去食
消毒紙巾都可以。
或者可以用橙威寶開稀,
唔好用漂白水個類,會整親肉球。
我養過4隻,都係同一個方法搞掂,搵日捕住佢痾,臨痾嗰下就秤佢去啲貓砂度,一take教識佢
點解你隻貓貓肯用(Long Long)鈴鐺我嗰隻一掛上去就發瘟
睇完字已經覺得好qq
望到張相直頭笑左出黎
點樣解決貓砂發臭問題
佢細細個 兩個月就掛咗 佢又冇特別抗拒 掛咗可以知佢去咗邊
Exact7ly,成日搵唔返隻貓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞