Catalonians: “We learn from Hong Kong protesters!”

21 回覆
39 Like 1 Dislike
Hong Kong is exporting its protest techniques around the world

https://qz.com/1728078/be-water-catalonia-protesters-learn-from-hong-kong/
Catalonians
Catalans
STAND WITH CATALANS!!!!!
HAHA 勁
但睇佢地learn嘅冇包括最重要嘅嘢:
兄弟爬山
不分化、不割蓆、不篤灰
之類
On the other hand ... we are learning their aggressive approach
人地投票九成支持獨立
駛鬼不分不割咩
但個獨立公投投票率唔夠五成
代表唔到大多數人
睇佢地國會選舉結果
獨派 v.s. 統派嘅得票係一半一半
香港人真係好叻
We are Bruce Lee's successors.
我地啲字都要翻譯俾佢地睇下用唔用得著
香港學烏克蘭 Winter On Fire
幾時拍返套 Summer Be Water 比下一個地區學
push
我覺得香港同加泰隆尼亞可以搞返個合作遊行,例如同一日遊行去互相支持對方,引起更大嘅國際迴響
加泰以外嘅西班牙地區其實都唔多理
就算而家判監,身邊西班牙人都只會話係法院決定
示威都冇用,唔會改變到任何嘢
加上西班牙仲有其他分離主義,或者地區身份好強嘅地方
(巴斯克同Galicia)
如果一旦加泰分左出去,對西班牙政府可能會好大壓力
Support Catalonians and who are fighting for freedom!
下個到上海
but we are still not yet succeeded
唔係廣東咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞