第五年*非牟利DSE模擬試*番黎啦

165 回覆
43 Like 25 Dislike
一、誠意推薦:

香港大專學界國際事務代表團眾籌計劃
Hong Kong IAD Crowdfunding Plan
https://gogetfunding.com/hkiad-crowdfunding/

香港眾志國際眾籌計劃 Demosisto International Campaign Crowdfunding Project
https://gogetfunding.com/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E7%9C%BE%E5%BF%97%E5%9C%8B%E9%9A%9B%E7%9C%BE%E7%B1%8C%E8%A8%88%E5%8A%83-demosisto-international-campaign-crowdfunding-project/?show_desktop=1

二、什麼是遊說集團?

遊說集團的工作,是嘗試影響立法者或其他持份者決定或行為,在政治角力中為服務對象爭取利益。遊說集團的服務對象,可以是國家、企業、社會團體、個人。在美國,政治遊說是極為普遍及重要的一環;幾乎所有政治操作都有遊說集團的參與。

三、為什麼香港需要遊說隊伍?

任何國家的政治,背後都擁有複雜的政治脈絡;包括國家政策、政治形勢、民意、錯綜複雜的利益網絡、乃至個別官員或議員的性情喜好。要在國際社會維護和爭取香港的利益,香港需要一支能具經驗和技巧,能夠有效收風、熟識政治形勢、具備遊說策略的隊伍。

四、遊說集團?對家一早做緊啊!
【華為被禁】華為遊說費飆60倍!原來聘用特朗普籌款人 欲說服白宮
https://china.hket.com/article/2479940?r=cpsdlc

董建華基金會 擲2,240萬左右美政策
大搞政治游說 否認中共代理人
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20171130/20230175
打咁大篇文 嚇死人咩
其實你嘅意思咪即係:

1. 我係拎你班傻仔嚟影相㗎啦 吹咩 咁平俾你考試仲想點?影下相都唔俾?
【俾 不過學你話齋 唔好無限放大自己有幾偉大 好噁心】

2. 英文科從來都無滿分架啦 果陣岩岩考完 我幾個鐘內就出答案 錯少少有幾出奇
【明知會錯仲衝出黎害人 叻唔切 無人拎槍指住你個頭叫你出答案】

3. 你上黎收卷 係乞兒 係垃圾 無資格講野
【起碼我無扮偉大 懶無私丫 虛偽怪】

仲有你D學歷 好心去exchange兩個月就咪當自己喺果度畢業啦
其實依呢個價錢考到咁多科已經好好 最少可以攞下經驗
數x / 大型補習社考一科都要4/500 蚊以上
對我地學生黎講 窮少少真係難以負擔
佢明明就係一個dse retaker
Retake完英文先得個5
上網俾錢報個hku space搞嘅所謂倫敦大學遙距課程就當自己有個法律學位
咪撚再喺度偽造學歷呃人啦
屌你老母
具七年製作專業模擬試卷經驗?
你十一歲開始出卷?
仲話自己比人中傷 話會告人誹謗 真係厚顏無恥都一個點
唔知佢遙距讀返黎既法律知識夠唔夠佢打官司呢
想問retake 英文無左sba 咁每份卷比重係幾多?唔該曬
咁我又公道講句 都見左佢好多年
無理由得19歲掛
佢2016年話自己有7年經驗
今年22歲 佢97嫁
但佢d劍橋牛津係吹大左
肯定係d exchange program啦.......
不過讀到HKU都算係咁
我唔係睇唔過眼佢搵食扮偉大姐
仲要同我講邏輯 曬氣
「如果係咁,霍金係權威,話有外星人,係咪就真係有外星人?」
第一,結論係有無外星人都未知 你呢個反問係預設左一定無外星人
第二,有無外星人係不能證實 但DSE英文卷岩就岩錯就錯 係可以證實的
第三,考評局唔係權威咁簡單 考評局就係決定答案果個 如果用返你個類比 考評局就係外星人 外星人話自己存在都唔可信 我真係唔知信乜好

咁既類比學人教通識 真係誤人子弟
巴打想知更多tg我
https://t.me/awliar
不如我都講幾句

我係隔離都有開過post
不如我都講幾句

我係隔離都有開過post
係數學post黎既, 都好多年喇
而且我亦都係第一個係舊登舉辦mock既人 (個陣收herman yeung影響)
之後樓主聯絡左我, 合作至今
呢個相信好多巴打都知道

我呢度就針對我地搞呢個mock 既目的去講少少

首先
有人對於我地話係 非牟利
其實只係扮偉大 呢件事上面
我想講既就係
1. 其實真係 非牟利, 事實上係冇乜錢剩, 一直都係 非牟利
由我係舊登自己一個人搞開放, 就係非牟利

2. 我去到第4年仍然會同樓主合作既原因就係
我唔認為樓主係"扮偉大", 更加唔係無限放大"扮偉大"
係咁多年籌備mock過程入面, 佢的確做得最多野
錢 亦都拎曬出黎用
往年即使唔係考英文科通識科佢都會最早到, 最後走
交收試卷都親力親為
最後親自寄出

外面人 / 同學仔 睇唔到
但我可以答到大家就係
呢個就係我第4年 仍然選擇繼續合作既原因

我自己有份正職, 呢度亦都有好多巴打 / 同學知道
但我堅持每年出卷, 每年合作搞, 個原因就係我地當初相識既原因

公道講句
比你收每個學生150蚊你搞唔搞到個九展300人既mock, 連續5年?
無人care亦無人想知佢做幾多嘢俾幾多錢出嚟
佢dse啲答案出到錯晒 學歷誇大 英文LS拎得level5 又抄人筆記
份卷嘅質素可想而知
大把人話啲卷寄失寄漏 你自己追下post先講啦
呢啲就係150蚊嘅質素
又要唔care做幾多野
但又有人話扮偉大

我自己唔係教英文, 評論唔到英文
但我自己教數學, 教化學
起碼我係呢2科出既答案都接近官方一樣
呢樣起碼係我對得住自己既野
你都可以爬下文

寄失方面
以我所知只有少數
原因就係因為考生自己填錯資料
抄考生編號都可以抄錯
同一個人考3科就出現左3個唔同既考生編號
而又成日轉郵局收卷

所以當然我地可以做得更好
所以我地今年打算引入barcode label
雖然咁樣做只係幫到我地, 幫唔到考生, 因為考生考DSE都係要自己抄考生編號
我無話過佢扮偉大
亦都無批評過你
由頭到尾都係講緊Anthony Wong
你嗰邊maths同chem我唔知情況
我淨係知英文就寄失寄漏
勸你同啲真材實料嘅人合作會好啲
唔知係咪同一班人
3年前係高登考過

竟然無左中文科
(應該)係掛
我冇改名 認得就係
希望嗰陣幫到你
我覺得最主要都係感受下
有心搞,已經值得嘉許
(btw 果陣份數學卷都寄失左,但無乜所謂,果陣都知有呢啲可能性)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞