第五年*非牟利DSE模擬試*番黎啦

165 回覆
43 Like 25 Dislike
咁多年黎我地都嘗試過問學校借場/搵其他場地
但無奈每次都因為學校行政/場地大小/租金問題而卻步

我地都希望同學明白抗爭既同時,自己既成績都好重要
有良知之餘,有好既成績,入到去大學,
拎到社會management既入場券,
先可以改變到依個社會既荒謬
運動場考mock ?
蒲吧都唔係冇諗過
但對於新界區既同學太遠啦
所以都唔太可行
運動場係露天有跑道個d喎
有無得捐錢
等個考試費再平啲?
甚至問下大學學生會,睇下有無得借場?
依個確實係冇乜諗過
如果有有心人願意捐錢
我地亦唔介意做多少少功夫
係考試當日平均地退款比報左名既同學
收皮啦
你地年年BOOK九展搞
咪又係為左影相同宣傳
搞mock宣傳唔係問題
唔好講到自己咁偉大先
[DSE請入]考完試對網上答案不要太認真
https://lih.kg/1607222

仲有呢個POST
你回應左先啦
出DSE答案都錯 仲學人出mock
哦 紙人唔回應就搵第個推post
即係駁唔到啦
本來都唔打算回應 ,因為稍為有邏輯思考既人都知道你既argument有幾反智,但見行家你成個憤青咁「熱切」關注,就姑且回應下。

一,依個非牟利模擬考試既基本目的係幫有需要而又負擔唔到既同學可以預先試考。無奈世界上總有視野狹窄既小人會覺得一件事只能夠有一方受惠,然後無限放大對其他持份者既利益,無限縮小對主要對象既好處,我地影唔影相宣傳都好,對完成Mock Exam冇絲毫影響。最平$400既價錢考3科,平均1科$133.3,比學X社依類型有社福捐贈既機構1科$180更平(遑論佢地同學學校有合作關係,租場地既成本極低)。場地方面,有九龍區既學校場地我地都唔想租九展,但每一年我地嘗試去聯絡學校,都因為好多校政原因/場地限制被拒絕,比起九展,我地更希望係學校舉辦,比到一個更真實既環境同學,或者咁講,係學校影相可能仲好睇。如果巴打有方法借到九龍區既場地,又或者肯代替我地搞一個同樣既Mock Exam,我地無任歡迎(不過你可能要諗清楚要花幾多資料時間心機,始終紙上談兵向來容易)。

二,DSE參考答題方向。依份文件個本質從來都唔係官方答案,當時考試即日出依份文件係想比有興趣參考我既睇法既同學睇,忙亂中有錯不足為奇,我亦都講明我未必100%正確,始終只係花左兩三個鐘去做卷+砌份文件,但出錯既分扣埋扣埋都夠5**。事實上,語文科(尤其英文科)多年以來從未試過有坊間導師即日(甚至出official marking scheme前)出所謂既答案,如果有出錯就唔夠資格出卷或者教英文,咁我敢講香港冇一個英文老師有資格。語文科向來有極大既詮釋空間,HKEAA寫答案既都係人,係咪每每訴諸權威就代表正確?如果係咁,霍金係權威,話有外星人,係咪就真係有外星人?再加上,每年考評報告都有grammatical mistakes,係咪又代表考評局冇資格舉行英文考試?另外,可能巴打你冇改過DSE卷唔清楚內部既考評準則啦,大部分答案既要求都會比題目所限制既寛鬆,我亦都表明EAA會接受比依份Guideline更多既答案。按照慣例及平常人對phrase既理解,都應該要2個字或以上,按照語言學既理解,1個字都可以,喺中學生冇語言學訓練既背景,當時我寫左1隻字既答案唔能夠接受,依個推斷我睇唔到唔合理之處。

與其吹毛求疵,不如努力教多幾個5**,或者考多幾個5**,唔駛走出黎攻擊他人換取自我滿足感,更加唔駛每年衝出黎用賤價收卷。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞