第五年*非牟利DSE模擬試*番黎啦

165 回覆
43 Like 25 Dislike
懶人報名傳送門
https://bit.ly/31m0S5z

第5年喇!第5年喇!每年我地一班5**大學生都會係12月搞一個高質+貼地既mock比同學,希望幫到比較貧困既同學,唔駛比$7XX-$8XX報mock,都可以測試到自己既實力,同埋嘗試DSE既考試流程。(學X社都要$180一科啊!)

因為上年中文科唔太受歡迎,今年我地只係offer英文、數學、通識三科!上年亦有同學反映英文科分兩日唔太方便,所以今年會試行一日考哂!係辛苦少少,但同學仔一齊加油啦!

英文科會一次過考哂Papers 1-4,Paper 2B & 4仲會有Double Marking;至於數學科通識科會設有中英試卷!我地會盡力以「90%模仿·10%創新」既原則出題,務求試卷最貼地‧最準確‧最高質!

我地放咁多心機落去,其實都係想幫到有需要,但又負擔唔到$7XX-8XX一科mock既同學,所以我地都要收回成本,數學通識係$150,英文係$300,而上年度用剩左既三千幾蚊都會放番入今年到用

大家都可以參考番以下既cost breakdown (英文x2),就知我地冇錢搵,純粹想幫到同學備戰DSE
$90 場地租金
$20 郵寄費用
$15 影印成本
$10 行政成本(如相關耗材)
$15 外聘閱卷員改卷費

講左咁耐 下面就係Details啦
---------------------------------------

數學(必修部分):
日期:2019年12月23日 [星期一](卷一及卷二)
卷一:0900 - 1115(考試時間)
卷二:1145 - 1300(考試時間)
費用:$150
設中文及英文試卷

通識教育:
日期:2019年12月23日 [星期一] (卷一及卷二)
卷一:1415 - 1615(考試時間)
卷二:1645 - 1800(考試時間)
費用:$150
設中文及英文試卷
##將以雙評卷制批改

英國語文(卷一、卷二、卷三、卷四):
日期:2019年12月24日 [星期二](卷一、卷二、卷三、卷四)
卷三(Listening):0900 - ~1130(考試時間)
卷四(Speaking):1145 - 1345(考試時間)
卷一(Reading) :1400 - 1530(考試時間)
卷二(Writing) :1600 - 1800(考試時間)
費用:$300
#卷四將以小組形式報到,每節為15分鐘,同學可於卷四前後用膳。
##卷二(乙部)及卷四將以雙評卷制批改

#請於開考前最少15分鐘前到場
為確保一致性及評級準確度,所有科目不設分卷考試
———————————————
優惠詳情
優惠一:
單人報考多於一科可享以下優惠:
報考任何2科:總數減$20
報考全部3科:總數減$50

優惠二:
團體報考全部科目可享以下優惠:
3人同行報考全部科目,每人總數減$80
5人同行報考全部科目,每人總數減$100
10人同行報考全部科目,每人總數減$200
*如卻享用此優惠,其中一位同學必須先WhatsApp 5505 7848取得優惠碼,然後分享予同行報名同學,所有同學須於報名表格最後一頁填寫優惠碼。
**同學亦應盡可能同一時間填寫報名表格,如我們進行核實時未有足夠人數報考,同學將未能享用相關優惠。
———————————————
考試地點:
九龍灣國際展貿中心

發還試卷:
二月底透過香港郵政寄出

想測試自己既同學可以填番份form~
記住唔好甩底啊!

報考程序如下
1. 填妥報名表格(https://bit.ly/31m0S5z);
2. 根據三天內收到的Payment Email (Email 1)指示,於指定日期前繳交有關費用至該銀行戶口;
3. 將入數紙Email至dsemock.hkuni@gmail.com;
4. 成功報名後,你將會收到Confirmation Email (Email 2);
5. 列印稍後發出之Admission Email (Email 3)中的准考證,於考試當日,憑准考證進場。
Q&A

1. 咩係HKUNI?
HKUNI 係一班志同道合既教育工作者&大學生,希望幫到同學考好DSE。今年係我地第 5 年搞 DSE MOCK EXAM,務求提供多一個真實‧貼地‧高質嘅練習機會 比同學好好備戰DSE。

2. 點解要報你地先?
坊間現時嘅模擬考試以商業性質為主,有時會遷就導師課堂上教授嘅技巧刻意出題,偏離 DSE 出題模式。餘下嘅非牟利機構舉辦嘅模擬考試過份「離地」,無論題型、分數分佈等都同 DSE 大相徑庭。坊間嘅模擬試卷練習雖然繁多,但質素參差,而且難度不一,難以評估自己嘅水平。HKUNI DSE MOCK EXAM一直以「90% 模彷‧10%創新」作為擬卷方針,不以神技為依歸,只緊貼考試趨 ,並嚴格執行整個 DSE 考試流程,務求令同學完全熟悉 DSE 格式。英文科更係市場上極為罕見「四卷同考」(19年為全港唯二),卷一及三亦設 B1 及 B2 卷,並於卷二乙部及卷四採用雙評卷制,真正測試同學能力 。

3. 既然非牟利,點解仲要收錢?點解會有優惠?
租金、郵政 、印刷、物資、外聘閱卷員,全部都係錢錢錢錢錢.. 我地有心幫同學,但就只能係試卷上略盡綿力,其餘既成本都根據「用者自付原則」由同學承擔,冇理由我地要嘔錢出黎做架嘛 ! 每年剩低既錢都會撥落下一年,上年就用淨三千幾蚊,會放番落今年到用 !

至於優惠方面,同學考哂咁多科,減低郵寄同埋行政成本,自然可以平D啦。另外,我地今年新增左「團報全科」既優惠,希望增加到依個MOCK既知名度,幫到更多學生,同時亦都幫我地fill up到個考場,減少數學爆房、通識冇人考,而吉左成個場既機會。(因為冇得分開計租)

4. 上年嘅問題有冇改善到架?
上年既英文科 Paper 3 錄音聲帶出現問題,要即時重製,導致有大細聲不一,今年刻意安排英文科第二日考,等我地第一日先係試場試聱帶,解決依個問題 。 上年亦有同學考完話份唔同科嘅 Mock 都好深,我地其後比較過19年既 DSE 卷,一致認為同學 12 月份可能都仲未進入狀態,加上誤以為 DSE卷與坊間練習難度相若,因而錯誤判斷 HKUNI MOCK 嘅難 。真係有疑惑嘅話,不如睇吓報名表上面既歷屆試題自己諗吓啦~

如果仲有問題,歡迎你地係下面提出!我地會盡力解答!
tiu gor din
上年報過
數學 幾好 都算貼地(上年玩左3份 maths mock 我覺得哩份最簡單 雖然3份嘅難度其實差唔多

中文(reading writing) 都叫報得過
閱讀篇文計埋佢 我見過3個補習佬教哩篇文(所以條友出嘅文都算主流
唔會太玩嘢)
雖然同我dse個grade差好遠
閱讀我個人覺得運氣成份比較高
作文就有比comment我 我覺得佢講得啱

九展間戲院(星影匯) 值得一去
上年係個到睇水行俠
推薦等考oral/考完去個到睇場戲
原來冇左中文sor
多謝你支持啊
不過上年中文反應唔係咁好 所以就cut左
出返難d 先

(不過唔係大部分都覺得易, 從分數上就睇到)
讀緊U 報左dse 可唔可以黎考
上年報左 中英文科
中文幾好 writing 卷好用心改

但係英文麻麻
paper 3 成個錄音(part a+ part b)都聽唔到 條聲帶好沙 有人重聽聽下走左
可以啊冇限制~
同你講聲唔好意思先
上年個聲帶拎到去場地播唔到
要臨時砌過一段 亦搞唔切大細聲同刪除雜音
今年我地會搵studio錄同埋會係第一日試播
應該解決到個問題!
sorry
我真係好垃圾
2科數得一粒星 我覺得好羞
出mock好似好好玩咁
要promote 都好煩下
如果唔出名 真係冇咩人報
想問幾時截止報名
額滿即止!過往經驗係一個月左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞