有無巴絲仲未搵到工(2)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
唔好玩啦
你估個個fg咁幸福咩 有啲屋企真係等飯開
同埋而家個市真係好差 openings好少
等開飯個啲係呢個市道就唔會揀工啦 Sales都要做啦 老闆
同埋樓上個兩件明顯唔係等飯開啦 搵唔到工就唔去畢業禮會唔會有啲太驚青
講到做sales好似好失禮你咁

大佬 你估cv空得耐好睇咩
啲hr麻柒煩唔係第一日先知
無做野九年 全職炒股?
u grad?
電台sales姐係做咩
同你講野都哂鳩氣 你都唔明人地講乜 九唔搭八
係你大安旨意姐
7月尾grad到而家 就3個月了
我九月尾失業,差唔多1個月了
唉 你仲係唔明人講乜柒
上面個兩件好明顯講緊 大部分同學都有Offer 自己都未有 驚瘀唔去畢業禮
所以我先叫佢地唔洗咁睇重未搵到工 可以玩下先

你又衝出黎係到派膠 又話咩有啲人屋企等開飯 唔係咁幸福 講咩hr麻煩唔係第一日知
閱讀理解u就返去讀多啲書先出黎亂派膠啦Ok?

我冇講sales好失禮我 只係Sales係最易請人既行業
Sales都可以係Bank / b2b 呢啲都易請人 我又冇講邊類
HR要chur你 你畢業第一個月都未有offer都可以Chur你啦
唔Chur你空白期都大把野Chur啦
咁就驚比Hr chur不如宅係屋企唔好出黎返工
老實講空半年有Keep做pt 去個旅行先 好正常
明知hr閪又要跟人啲閪標準做 港奴呢樣野真係比閪Hr閪公司練成
你癲夠未
成隻癲狗係度吠 cls 你先係最癲

而家市度唔好早啲搵工好正常 人地唔去畢業禮係佢的取向
你就解讀成fg hea左半年先搵唔應該急

block柒你條傻鳩
可唔可以分享下
CDD最近既opening確實係少,依家比較多都係半年或者一年contract,再睇下有無機會轉perm

所以入去前都要問清楚,係project based?定係完左contract可以轉perm?根據往績,一般有幾多%可以轉perm?

但係都分CDD maker,checker,approver/control
近幾年 大量請左好多白紙入行
開始收緊返⋯⋯始終燒錢部門
都係……但仍然有銀行依家仲開緊新opening,6個月contract

可以留意下jobsdb
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞