彥霖母親曾一度以為浮屍不是女兒 「唔想搞大件事」兩周後火化遺體

231 回覆
42 Like 197 Dislike

曾參與反送中示威的15歲陳彥霖離奇死亡,引起社會迴響,彥霖的母親至今未有開腔。《蘋果》從多個渠道得悉,陳母在女兒失蹤後,曾經在Facebook及向女兒朋友打探,積極尋人,並一度堅信警方其後發現的浮屍並非彥霖。直至警方確認浮屍身份是彥霖後,陳母則「唔想搞大件事」,兩周後即火化遺體。彥霖來自破碎家庭,父母離異,自小與家中長輩同住。她於9月19日開始失蹤,警方於三日後,即22日公佈一宗浮屍發現案。警方當日在魔鬼山對開海面發現一具全身赤裸的女浮屍,現場消息指屍體有長金髮,推斷年齡25至30歲。當時不少網民懷疑該具浮屍就是彥霖。根據彥霖在instagram上載的近照,她當時長髮及肩。《蘋果》從多個渠道確認,陳母直至9月26日才得悉該具遺體確實是彥霖。據了解,陳母於27日曾要求彥霖好友不要公告女兒死訊,因「唔想搞大件事」。彥霖所屬的職訓局昨確認,校方於27日得悉其死訊。《蘋果》亦得悉,彥霖的遺體上周四(10月11日)已火化。連登流傳一則陳母的Facebook留言截圖,《蘋果》從多個渠道確認,該則留言確是來自陳母的Facebook帳戶。從帖文及截圖顯示的時間,推斷陳母大約在9月25日留言。陳母當時感謝大家幫忙尋人,「我都知大家好擔心同好關心我,都收到好多疑似個案」。她又轉貼連登關於上述22日女浮屍的討論,並稱「想同大家講返依個唔係我個女,我個女係短髮的。謝謝大家。」陳母的Facebook帳戶現已刪去絕大部份公開帖文。彥霖的尋人啟事載有疑是陳母及親友的兩個電話號碼,《蘋果》上周曾嘗試致電及以短訊聯絡,惟截稿前未獲回覆。
佢老母肯定係藍絲
點解自己個女死左佢好似無嘢咁嘅?
屌唔推唔係人
佢老母相當有可疑
做老母做到你咁
抵你一世冇仔女送終
冷血媽媽
咁既老母真係老母?
枉為人母
要問下佢個冷血老母先得
佢老母一早知佢死撚左

仲記得之前有單野
個仔拍片搵老母
最後發現原來個仔係兇手
收咗老共幾 $ ?
cls 有這種人(?)
真心,如果自己仔女出事,無理由咁平静,一句懷疑都無就火化?游泳健將跳海自殺?仲要全裸?
她又轉貼連登關於上述22日女浮屍的討論,並稱「想同大家講返依個唔係我個女,我個女係短髮的。謝謝大家。」

連自己個女係長定短頭髮都唔撚知??
幾耐冇關心過個女??
個老母好有可疑, 佢愈唔想搞大我地就愈要搞大
有d父母生細路係為下半生有依靠

如果有其他人比依靠佢,有咩做唔出
枉為人母
共產黨下嘅產物,恐懼政權無形之手
如果你真係陳同學母親嘅話 就係你火化先咁大件事呀姐姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞