頂唔順和平耶撚,反問佢點解大衛掟石仔擊殺巨人哥利亞,啞口無言

45 回覆
63 Like 1 Dislike
是咁的,
身邊有人係耶撚,叫我禮拜日返下教會祈禱,聽下神嘅話語,然後就展開下列對話

:耶撚
:本人

每個星期日香港人好忙喎,要嗌下口號
過嚟聽下聖經,個人會無咁暴力

下?行使暴力嘅政權,警察喎,沒有暴徒,只有暴政

警察都係執法啫,唔係全部都衰人,示威者都有掟磚頭,掟燃燒彈燒記者喎,大家和平就無事啦,同教會弟兄姊妹查下聖經,放下仇恨,認識耶和華

咁我問你,點解舊約聖經裡面,普通嘅牧羊人大衞點解擲石仔反抗巨人哥利亞嘅入侵,仲割斷埋哥利亞人頭,帶去耶路撒冷? (我心諗 唔好以為我冇讀過聖經啦,小學要考
耶和華愛世人,要救佢哋嘛

咁香港人唔值得救,咁點解香港唔可以好似大衛咁用石仔擊敗巨人哥利亞?耶和華淨係愛以色列人?摩亞出埃及記,上帝毒死晒埃及長子,過紅海時又淹死埃及人?上帝殺好多人救以色列人?神愛世人,仲咩咁唔和平呀,唔乖乖地服從绯力基人,埃及人,羅馬人下嘅入壓逼統治呀?

......如果你想祈禱,搵弟兄姊妹傾偈,有牧師帶領查經茶聚,隨時歡迎你嚟教會㗎

利申:聽日10月13日係星期日
講咁多野做乜
叫佢睇一次出埃及記咪明
頂,
經常叫我禮拜返教會,要ko下佢思想,唔好以為我無讀過聖經
不能同意更多!
巴打似乎都經歷過耶撚邀約
同神祈禱,感恩今日無死人

哦,大愛耶撚,視暴力不見為乾淨
啲人係咁架喇,未殺到埋身就道理撚化身,到時有事就乜都話得
屌醒佢啦 咁q離地
遲早拆埋十架啦咁大愛

有返教會
個堆人只係活係自己個世界,行唔到上帝既公義、好唔到憐憫
著起西裝唔代表係高層,返教會唔代表係好人
第日好似大陸咁比人砌十架都係自己拎黎
信教信到離晒地
前幾日睇到bbc訪問守護孩子嗰個牧師,就真係遵行基督精神,行公義 好憐憫,睇到眼濕濕
個上帝
所多瑪屠城
挪亞直情陷球產
基督徒就更應該用行動嚟爭取公義
由細到大讀教會學校都有個疑問

點解神要偏愛以色列人?
唔公平囉,又話神愛世人嘅!?
咩教會
直接問佢
耶穌係彼拉多判死刑既,咁係咪即係耶穌係抵死既?
係基督徒 唔係耶撚
巴打冷靜啲

折宗教建築物好大鑊,宗教自由
無問佢地址,費事覺得我想進一步了解

Btw, 佢好似返西九龍區,唔肯定
無錯,而且仲殺咗好多人,懲罰人類,最變態係火山焚毀龐貝城
其實聖經係教人勇武
一樣

咪當所有基督徒,都係買贖罪券
成本聖經舊約都係講緊以色列人點樣喺危難、瀕臨滅亡之中生存
上帝出動死亡天使擊殺埃及人長子, 好暴力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞