[十月新番]高達創戰潛行者Re:RISE 無人講?

1001 回覆
26 Like 81 Dislike
咁屈機 d設定真係模型制作者任定

機設好似海老川兼武
男主一聽到就講到大陸仔就好緊張咁
第一季真係好睇 嗰時嗰個禮拜都好期待 但係每集都有驚喜
gn粒子推模型對戰真係好似搵命博 一輸你既心血就無啦
第二集開頭,薯條唔夠鹹
其實係致敬緊以往邊個高達情節?
咩左邊彈幕太薄之類?
但係好難超越TRY啲囡
第一季真係好熱血
歌都一流

查左先知係第16集既畫面
原句 塩がないと戦力に影響するぞ!
諗唔到
男豬明明已經有條正女係身邊
點知淨係掛住個bug妹
所以GBD最好睇果集咪就係柴司玩實機屌打大陸仔果集
不過最後都係輸比主角光環
但如果要推廣對戰,由實體對戰走向網絡化、粒子場地對戰沒落係最必然的事
因為鍾意砌同操控係一回事,無乜人會想自己用心整的機郁下就打爛,咁對好多人黎講係好勸退的
當然好似Try咁調整損傷級別係可行方法之一,但根本問題無變過
未免諗得太現實化如果係咁一早無人玩啦

應該係隨住佢劇情需要 無左產生粒子塊石 順勢轉做GBN
無記錯好似笨大都試緊scan模型轉去gvg咁玩
GBD同GBF係兩個世界觀黎
戰鬥果d只係其中1種任務類型, 仲有其他任務可選,
比賽亦係咁, 可以有唔同類型比賽, 冇話1定要打打殺殺

(之前既版本→)就算builder唔擅長戰鬥, 其實仲有得set自動ai機師(之前咪有短片入面有得換電腦機師etc), 又有得set損傷程度, arm晒d唔hurt得又想上場感受氣氛既人, 唔識砌機又想打果班, 又有得租機體, 爛左唔care

如果bandai整得成gunpla實體scanning, 配合埋vr其實真係大財路
直接變埋電競項目, 1定變世界主流
係咩仲諗住係同系列既野
係,播緊的時候我都有講過GBD其實係一個大型交友平台多過對戰
先唔講對於架機的影響幾乎可以減到最細,唔係打鬥的比賽一樣有,可以玩的內容多元化好多,所以實體粒子對戰肯定係會沒落
實體打個設定係為噱頭je, 最終咪又係為吸收視+銷量
打爆對面d愛機, 將快樂與成就感建立係別人痛苦之上
zero-sum game唔係佢死就你亡, 刺激、肉赤、盡興

咪就好似係遊戲王2條友打牌, 現實打牌對戰係頹廢+尷尬, 但動畫整到咁多中2對白+特效, 咁先有氣氛, 吸收視+銷量
現實一早有,但一定做唔到咩製作完成度之類既參數
簡化咪即係街機d卡,或者印張qr code
https://www.youtube.com/watch?v=HTBgRB5qkSA
唔識講e類,細路仔玩既
https://www.youtube.com/watch?v=fjgu2SFPabA
講乜都好,技術上未跟到,唔會好玩得去邊
e d加個VR,換番街機手掣都重現到
掃用手機app都得
咁計AGE個時有隻可以換裝公仔放街機玩一早係

要跟足玩到製作完成度未免太難 如果簡化到卡咁9唔搭8就不如算啦
甲蟲王者係d卡有晶片
上面ig條link果個似乎淨係scan外型, 但好明顯係唔夠...
隻隻高達手手腳腳頭啊果d差唔多, 武器設定/機體特殊系統果d又唔知點搞

如果真係要搞得成scanning, 咁的確係要靠植入晶片
例如係d膠既內部貼晶片, 對應指定機體部分, 每部高達斬件10幾個部位, 有d咩魔改or特別野仲可以預先輸入資料咁...會好過淨係scan外型
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞