又係我 消防淪陷鳥

343 回覆
2432 Like 50 Dislike
黎緊有6架不到地區泵車係警察提出要求後,係警察車隊中stand by及跟隨車隊,協助警察滅火及救護工作。
以 *泵車成員必須聽從警隊有關主管指示* ,進行有關滅火救援工作。
如有 *任何其他人士要求救援或滅火,亦需請求警方有關指示後才可進行* 有關工作。
*泵車也不可離開警方車隊,除非經警方同意*

希望大家唔好再對消防有任何期望
既然公司選擇左與狗同行
請手足們將我地由高地拉返落黎
我相信深黃既同事 唔介意成為被攻擊對象
寧為玉碎 不為瓦全

光復香港 時代革命
有無圖or source
嘩,果然係軍政府統治
軍政府
[行動post] 一人一個要煲大嘅議題做文宣
https://lih.kg/1644536
push
有證據先
[文宣路向] 國際路線,有用就幫手推
https://lih.kg/1644476
我信一半嘅 你起吓佢底
呢位巴打已係資深吹哨者
唔信既話下次睇下有冇泵車跟住咪知
巴打絕對處境危險
我建議你除左打post 否則唔好stay係login狀態
唔好用apps lihk 用web版
用無痕視窗
呢番屋企廁所先好打post, 唔好係街 當值
同事面前睇post
唔好同同事 講起 討論到同你post有關既野
好人一生平安 對吹哨者致崇高嘅敬意
唔需要再讓路俾消防了
暫時得通知既指引
未有正式文件 有待觀察
呢個風係我地內部吹得好勁
希望用大眾既壓力令件事取消
大不了做返普通人
恥與警暴為伍
態度正確 上星期開始無開路
我地辛苦少少 換來手足安全 值得
唔 好 再 讓 路 

唔係放魔法托7?
圖都係對話圖 唔算係fc
我朋友都收到Unofficial既資料 應該係真
出埋尼個啦
利申我都係深黃伙記

鑑於近期POE活動,部門將會有以下安排︰

消防處將會調派合共6輛泵車聯同警方於POE活動期間執行洗消工作。為方便執行是此行動,特定泵車將會被安排放置1套合共3袋的洗消工具。同時,泵車亦會視乎現場環境而執行救火及FR工作。新界行動總區(北)執行此特別任務的泵車安排如下︰
首選︰HYW/MP
次選︰CPB/MP

洗消工具︰目前存放在FASA
新界後備倉︰STFStn

而作為泵車主管須留意以下重點︰
1. 此泵車車更人手最少為5人 (113)
2. 當抵達現場後,向現場警察指揮官聯絡並互相提供聯絡設備,確保雙方能夠獲得即時資訊
3. 清洗時使用的Rubber Hose將會調整為4-6 bar,以低壓高流量為受感染人士清洗,使用時間大概為37分鐘
4. 泵車需要在警察/警車的保護範圍內
5. 如現場警察需要後退時但泵車正進行洗消工作,確保屬員儘快返回車上以便警察後退,洗消工具可視乎環境決定收回與否,因工具上並沒有打mark
6. 洗消工具上有更衣帳篷和20套洗消袍及同一時間最多為3名傷者進行清洗,但若警察身上有槍,即需要找警察代為看管更換出來的槍及槍袋

相關的清洗步驟短片將會發放給各消防局。

以下有關網上傳聞會使用的化學物質︰
1. Chlorine Bomb︰於容器內放入漂白粉及哥士的,搖混後短時間內會澎漲會釋放氯氣
2. Magnesium 鎂︰與水有化學反應,會發出白光和有吱吱聲,並釋放氫氣(可燃氣體),建議Control burning或用沙搏救
3. Phosphorum磷(白/黃/紅)︰黃鏻最為危險但市面上難取得,暴露空氣中會自燃並釋放有味氣體,接觸後會有燒傷徵狀,接觸後須以大量清水清洗最少15分鐘。若觸及皮膚,必定要擦走即時有傷口;若不小心進食,須飲大量清水以嘔出化學物

留意(2)及(3) 都是會翻燒的物質。
我地班高層爭住幫黑警含撚
開始覺得要突破,就要停止讓路俾消防救路障
留意返 我地清路障只會清一條路夠車行就算
因為我地清路障係for我地做緊急服務
但警察清路障就係條例寫到明佢地要做
佢而家就係光明正大用消防車突破
唔可以再放車走
我寧願少個道地光環都好過多一個手足被捕
唔好讓路了
黑警set防線照咁擋撚住d白車消防車
點解要讓俾佢淋熄條火牆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞