點解我地唔將雙十舉旗活動同apple封殺支旗做連結?

117 回覆
124 Like 0 Dislike
最近Apple喺iOS封殺中華民國國旗emoji,喺外國有好大迴響:
https://www.reddit.com/r/worldnews/comments/df8qwy/apple_bows_to_china_by_censoring_taiwan_flag_emoji/

但係好奇怪,香港明明10.10活動有舉旗活動
反而無乜人提呢單新聞
我地何不唔藉此將個活動正名 表示反對大財團向中共下跪
將成件事喺國際層面上再推上一級?

當連Apple都要向中共獻媚打壓政治對手
當連Blizzard都要為中國市場打壓香港
當連NBA都因為一個球員一句說話引起軒然大波
證明中共利用佢嘅財力已經嚴重滲透入其他國家
直接影響世界各地人民嘅個人生活

點解我地唔藉呢個機會話俾全世界聽
抗共唔單只係香港、台灣嘅事
今日對香港嘅打壓,難保他日唔會發生喺其他國家身上
中共對全世界人權構成嚴重威脅

Don't Bow to CCP

打完二戰 人哋堂堂盟軍三大頭之一都當係condom
一齊做 話埋比美國知冇左技台灣旗 下次連美國旗都冇埋
唔明你想表達啲乜
個post好似開得太遲太晏
今朝先留意到有舉旗活動
一開始已經以為係關iOS封殺事
但係愈睇愈奇怪,好似唔覺有人提單嘢咁
tui ar
遲左唔緊要
可以亡羊補牢
拉埋APPLE落水呢個慨念幾好
趁NBA事件發酵搞大, 順便燒埋APPLE將台灣國旗下架, 等美國佬質問佢
「自由言論自由普世價值大定生意搵多D錢重要」
為左生意,甘願與中國的「審查制度」妥協。
拉得愈多人落水
影響範疇嘅愈大
我地就愈多盟友
TWITTER 拉緊
但我想講冇咩台灣人知就真
呢個鐘數出post 聽朝應該沉咗
不過好覺得個idea唔錯 所以點都幫你推推
有道理 咁點樣可以好快捷咁表達呢個信息出嚟
push
將青天白日滿地紅印出黎
貼到成個Apple store都係
貼滿哂佢啲玻璃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞