大量風開始吹聽日唔好舉民國旗

89 回覆
137 Like 11 Dislike
唔係佢揸莊,但佢一直係割地換錢嘅提倡者
民國旗一定要舉, 大力舉, 扯高舉

但台灣旗日日都舉得,唔一定雙十舉
青天白日滿地紅喺孫文正旗,二次大戰戰勝國!
雙十唔舉佢舉乜?
話明雙十節
中華民國國旗

比例2:3。紅底,左上角為藍底白日的旗幟。紅色代表革命犧牲奉獻的精神。藍色代表光明磊落的人格和志氣,白日代表坦白的思想,十二道光芒代表十二個時辰。藍白紅三色又分別代表三民主義中的民族主義、民權主義、民生主義,也分別象徵自由、平等、博愛。
連登已成反風向指標
on9先唔舉,apple 都封殺埋證明更加要舉

成日話要爭取國際線支持,我依家開左個英文版連儂牆啦,全部同我入去瘋狂貼文宣!

[English] LIHKG Lennon Wall ver 1.0
https://lih.kg/1640768
《中華民國國旗歌》 黃自曲
山川壯麗 物產豐隆 炎黃世胄 東亞稱雄
毋自暴自棄 毋故步自封 光我民族 促進大同
創業維艱 緬懷諸先烈 守成不易 莫徒務近功
同心同德 貫徹始終 青天白日滿地紅
同心同德 貫徹始終 青天白日滿地紅

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞