做緊/考緊 政府 ws/ai/acw/to 入黎 (7)

1001 回覆
5 Like 26 Dislike
得bodyshop學到做building野?
有冇其他?
學到佢地想要既野
想問下to 係唔係做 幾年就要轉一轉,唔會比人長做死一個位?
睇你乜部門,房署建築署好少轉
Civil TO 5至6年轉部門
轉部門係指轉邊到? 無理由過去bd
出面d ws得唔得? e.g. consultant or client
唔太想做bodyshop 亦都搵唔到
點解另願做出面ws都唔做bodyshop

話曬bodyshop只係差一步之隔就入政府

bodyshop通常都一水水 但keep住請人
但你係出面學既野,只係對你做判頭有用。
如果想做厚誠ws就一定做bodyshop最好,
一來 先打好人際關係,對面試有幫助
二來 學到厚誠想要你有既有用知識
三來 厚誠每年都幫你寫performance appraisal對面試都有用
睇過唔少留言話做左bodyshop成3-4年先考到厚誠perm...
現職仲有接近200個bodyshop 競爭好大 考唔到perm真係冇咩前途
而且做bodyshop只對考厚誠有優勢,對考asd同bd冇乜幫助?
Asd今次pe ws2請左好多housing bodyshop,尤其係做tms既body shop
asd ws construction 都有幫助
200個身體店 有3-4年都係得50人左右
正常表現的話都食得曬再原位升pe
ok明白
想問其實bodyshop係咪只請building cert
因為小弟揸civil cert,send過幾次cv apply bodyshop都冇回音
如果想政府內面上多級
你愈早入愈有利
入面升職除左睇表現仲睇年資
你入左四大or水記做住ws2先

考asd or 厚誠 ws1
做緊to仲讀degree係咪晒氣
師兄你覺得入左政府先穩陣d
好過出面學building野 一路學一路考政府?
因為見四大or水記 ws做既野同考asd or 厚誠冇乜關係
諗緊係咪出面學多d building野先直考呢d部門
你有心學度度都可以學!

上年我有2個朋友由本身可以由四大ws2轉厚誠ws1

你叻仔ws2 直考acw大有人在
大把to有msc 有啲人仲讀緊second msc
大家都係睇spec 收課
只係起果product性質唔同
當然4大 mains野多
但厚誠一樣有mains
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞