[AN/IOS][MOBA] Garena傳說對決(5) 只有殺死敵人,才能不死

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
歡迎來到傳說對決

Q:咩驚來?好玩嗎?
A:我唔直接答你,我用條片嚟答你
https://www.youtube.com/watch?v=xaO7Lf_068Q
A:睇完條片,其實就會知道係經典既三路MOBA遊戲;若果你有打過信長、LOL既話,咁就應該更容易上手,輕鬆虐新手。

Q:明就明,咁同王者榮耀、獵神有咩分別?
A:依層樓主答你唔到,不過有巴打講過係Garena出品起碼無咁伏。其餘既都要等各位玩家自己去嘗試同發掘下。

Q:新手揀咩英好?剩係得凡恩同趙雲?
A:你可以入街場(5v5經典競技)到試到唔同既英雄,事關傳說對決會係街場到定期、限時開放唔同既英雄。英雄種類分為:坦克、法師、刺客、戰士、射手。另外每日玩夠6場都有英雄體驗卡可以試用一日,玩到一隻啱心水既就去練啦。

Q:金錢寶石有咩用?
A:記得依隻驚,金錢係永遠重要過寶石,原因係金錢要用嚟買奧義,而你既目標係盡早搵到一隻合適自己既英雄,然後後期儲齊一套3級奧義,用嚟提升你既英雄係場上面既作戰力 ,而且金錢既來源極有限兼有每日有賺取上限相反寶石只可以用嚟買英,或者其他小道具例如金錢卡、經驗卡,對提升英雄既戰鬥能力無直接效果。有能力既應該課金買英金幣買奧義

Q:講咁多,邊隻英雄最好J?
A:自己睇啦

你以為仲有Q&A?咁你就錯喇,
有啲咩野自己係樓下問啦

《傳說對決》官網:
https://moba.garena.tw/

《傳說對決》官方面書:
https://www.facebook.com/Garena-%E5%82%B3%E8%AA%AA%E5%B0%8D%E6%B1%BA-1164866106908877/
各位巴打記得留意佢地面書,因為小至活動推廣、大至停Ser維護,佢地都經常透過面書發布,所以Follow定就可以緊貼狀況啦。

另外想入whatsapp group既按條link
https://chat.whatsapp.com/BHbJSXchRn22lMnENHlPSU
留名
比面推po
精華分享:
滅罪小王子龍威巴打分享:
https://youtu.be/PMBl8axa6M0

再拍多左一條講趙雲既片 等大家了解多啲呢個英雄
另外我想問邊位巴打係狗衝 加左你都未一齊玩過

小明快過火車巴打分享:

註解:需留意戰績圖,無敗方MVP既話則表示你打緊AI。
AI通常會係你連輸幾場,官方會自動安排你同兩位真實玩家,
面對5位見習等級(啡盾)既電腦玩家。

歐子爭巴打分享(排位英雄):

E-D行英雄主義用呂布

C用塔拉
太多路人唔做tank或只係識死唔識殘血走,唯有我自己頂。另外rank C係刀鋒地獄,單排有親刀鋒做隊友一定廢到痴線

B用-A1用堇
A1卡住,因為場場都好一面倒,一係大順風,一係大逆風,大逆風堇走位再勁都殺唔到對面

A1衝S用哥德爾
瘋狂針對敵人ap ad 刺客,小逆風甚至大逆風都可以靠團戰追返

小弟都上S了 171場上S

E/D區
用蝴蝶上分
之前有玩過LOL幾年
蝴蝶呢個英雄 只要保持唔死就有輸出呢個心態
呢區用佢好易贏同拎MVP

C區開始好似有玩過坦JG
塔拉同歐米茄
塔拉食完紅就去下路打一波 通常都有人頭收
歐米茄就比較易 因為控制技多 蹲草蹲耐少少
等對面一交控制技就開一技衝過去 2技暈->普攻1技打起 大技轉轉轉
呢區開始真係要靠自己帶好風向 同最好要group隊友一齊賺多D優勢(龍/塔/人頭)
同埋有樣野好重要,備戰一定要有(集合準備團戰,狀態不好撤退,清理兵線)
等隊友知道幾時可以打幾時無血無技唔打得
有時隊友真係睇唔到/無理你繼續打 就要睇情況去唔去

好似C,B區開始我就一直用趙雲打野上S
唔..呢幾個區 隊友都開始有番咁上下意識
雖然間唔中會有單人走魔龍路,雙人走凱撒路
玩JG好重要既係 同隊友講第一輪唔好食紅藍
食左是但一個 對面JG上左4->我上唔到4->對面直接開龍->掉龍->對面全隊4lv->被屌打
不過呢區好多場都係靠自己Carry上去 我只能夠講
趙雲實在比人低估得好緊要 佢真係好勁

年少輕狂巴打分享(Garena app):
可以用Garena app去顯示對戰記錄圖

新英我用左佢黎打JG 效果都唔太差
有時間可以睇睇
https://www.youtube.com/watch?v=2fIOHJ8BMI0
精華分享:
性感伯母巴打分享:
巴打鳩嗡篇(C):
其實就真係鳩嗡下先,同各位唔同既巴打打咗幾日排位NG,
都有唔同既體會,亦見到唔同巴打既喜好/習性。

關於各種英雄(坦、法、刺、戰、射)究竟邊一種適合自己(自己玩得最好),
其實就真係要靠大家自己平時係街場、電腦練得多英雄先知。
關於同巴打夾五排既事情上面,無巴打要求你隻角色熟練度要去到金牌,
但你自己打得好唔好、係場上面作用大不大你一定會知,
唔知自己表現係點,睇數據、「數據會說話」,會提到自己究竟果場表現如何。
好似我隻悟空總輸出可能係第一第二高,
但對英雄輸出點解永遠唔夠20%,就要去諗係咪太少會戰、太遲入場。
(嚟啦即管屌我尾刀啦 )
坦白一句講,要練好隻英先好衝Rank,
唔係上到B排開始更加無容錯率犯錯。

其實依到既巴打都好熱衷同大家係街場練習試英試默契,
感覺五排開始前,先去街場都練一鋪,有問題就儘早出聲。
如果係組合問題,即係五位巴打熟習既英雄都有重疊、效果欠佳,
咁就要諗換邊一隻英雄(搵另一位巴打補上)。
如果唔係輸開有條路,大家愈打落去就愈難打。

最後我好感謝龍巴肥桃燒杯等人無比我地激鳩死,
快啲點醒我地五排概念,一齊衝Rank。

(貼埋出嚟,下個Post連上面整合擺上Page1)
純粹就住頭先幾場有啲分享同大家一齊檢討下,
打排位遇到高手就少不免,我地要盡量打好啲、有進步;

1) 「敵人消失」好重要
無論你係打野定係打路,你打句「敵人消失」,
其實就係提醒隊友望小地圖。
係,你只係提醒到佢望小地圖,
因為就連提水果個都唔會知道原本對線既敵人走鬼咗去邊。
但你提到隊友望小地圖 = 唔會走太前太深,
等於救咗你既隊友多一半機會率。

2) 逆風戰,追經濟避會戰
殺數同經濟絕對係成場比賽決定順風定逆風既指標,
當我地比人殺數拋離3/4個或以上、
或者經濟已經比對方少成千幾二千銀既時候…
除非你有十足既把握,若果唔係你開會戰有九成都輸。
莫講我地死咗隻坦、死咗隻法師,
唔夠疊馬又唔夠對面疊水,會戰點會贏?
走入野區、守塔清兵,等對面有單抓機會先再圍毆,
唔係既話逆風再強開會戰就加快自己輸既速度。

3) 打燈提隊友圍毆
頭先果場最慘烈莫過於比羅絲悟空二人組狂捉,
小弟好對唔住大家我成場同佢地玩捉依因,
我以為佢地殺完上路會落下路殺象,
點不知佢地仲係上路草到等殺第二波。
依個時間請各位鬧鳩我依位掛住打野既契弟上嚟幫拖

以上大約就係咁,無惡意;
但要提雙腿巴打,要練多啲英。
打排位唔好拎啲唔熟既英出嚟打,
睇完你個勝率,頭先你應該揀刀鋒,我轉愛麗絲,
如果夾硬要巴打你打一個自己唔熟悉既角色,
咁絕對係一個雙輸既選擇。
下次不妨出聲講,你隻刀鋒勝率咁高唔好浪費咗佢,
但真係要練下其他英,貂蟬絕對係依隻驚最難用既法師來

目前youtube上搵到傳說對決既英雄影片教學唔算多(我整個D就唔好提啦)
但大家可以參照下王者榮耀既英雄影片教學
各英雄對照如下
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=30518&snA=2123&tnum=11
當然唔好盡抄出裝 因為唔係完全相同
最後當然大家係到討論下係最好
辛苦伯母 本身話冇乜人睇唔post

無所謂,都係COPY&PASTE,
有啲概念上既基本野都係提一提新手/CD-ROM

邊夠阿蘇你晚晚溫書打機又要陪老婆咁辛苦

伯母晚晚要打兩隻凱薩辛苦d

伯母晚晚要打兩隻凱薩辛苦d

你會唔會一個人打兩隻凱薩?
我就唔敢

買咗愛里,打凱薩路先
https://www.youtube.com/watch?v=o4hh-JYsE0I
06:49,比人斬果個係咪龍威你
原來仲有阿蘇隻凱尼同兩袖隻阿萊

睇錯,阿蘇係阿萊、兩袖係悟空

陰公 玩雷恩俾人屠

好記得呢場
我係咪唔應該勾起大家既傷心事

正面啲睇都叫上電視呀

正面啲睇都叫上電視呀

痴線
上電視

正面啲睇都叫上電視呀

痴線

次次見親佑哥啲片,
都有人講「佑哥是不是上電視喇?」

新朋友?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞