[10月新番] 我不是說了能力要平均值嗎

377 回覆
19 Like 4 Dislike
又係為異世界,又係主角能力屈機
點解有條龍係到佢嘅能力值就會勁到咁...
我當條龍能力值10000
而有10000個人嘅能力值係1
咁個平均值都唔會係一半呀嘛
唔夠萌
個人設好似硬係差緊啲嘢咁
真係夠晒平均
咩古龍既1半...淨係平分最高&最低值, 都唔係路

要計就計加權平均按總族數量咁平分, 本身計埋古龍, 即係跨種族, 咁微生物、細菌、單細胞、昆蟲呢d數量龐大既低戰力應該都要包埋啦...
咁係輕鬆番? 異世界新幾年季季都有
真係聽到個名咁長都估到
岩岩睇左第一集
無野睇睇下都ok 既
唔係好使用腦
見你好認真計average
佢應該係計種族唔係計人頭average 同假設人類係偏低 無視啲可能係0.1嘅蛇蟲鼠蟻

屌 要設佢屈機咋 咁認真計做乜
suppose the mean of ability of the population excluding dragon is m.

suppose also the ability of dragon is d.

then the mean x of ability of all population is (d+nm)/(1+n) for n be the number of population excluding the dragon

for x=d/2, requires d/2=(d+nm)/(1+n)(1+n)d=2d+2nm←n≠1→ d=2m(n/(n-1))d=2m(1+1/(n-1))

For n=1, m has to be zero.
For n>1, d<4m the mean of other population is at least stronger than a quarter of a dragon.

Conclusion:
either the world contains only the dragon and a rubbish before,
or,
the dragon is not that strong
因為神特登撚鳩佢
連下面都係平均值
如果香港人入息中位數係誠哥一半呢個香港會變成點
未轉生前靚d
輕鬆搞笑向
轉生左就變成涼風青葉咁既樣
黑長直
神由頭到尾都無答應女主成個世界嘅平均
最後淨係拎咗條龍 同佢相加除二
唔係好接受到納米醬把聲
如果把聲Q d會好d

同意
平均數同中位數
香港人均入息同入息中位數都好大分別
我下世投胎有香港平均入息就心滿意足啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞