《暴政 On Tyranny》 By Timothy Snyder

52 回覆
34 Like 0 Dislike
納粹政權中最聰明的知識分子,法學家卡爾.施密特曾清楚地解釋過法西斯統治的精髓。他說,摧毀一切規則的方法,就是將重點放在「例外」這個概念上。納粹領袖克敵制勝的祕訣,就是先讓人民相信當下的時局是例外狀態,再將例外狀態轉變為永久的緊急危難。如此一來,人民便會為了求取虛假的安全,放棄真實的自由

如果沒有人願意為了捍衛自由而死,所有人都將死於暴政。

《哈姆雷特》入面都寫過:「時代已經太亂,啊可惡的命運,竟然注定要我扭轉乾坤。⋯⋯不,咱們一起進去。」

成本書講既唯一一樣野就係唔可以放棄自己既信念,唔可以放棄自己堅持捍衛既野。

光復香港。時代革命
乜依家d人都唔鍾意睇書既咩
呢本書好適合做文宣,太中
頂我差d以為連登仔個個都唔睇書
本書上每一章都正正講緊政府做緊既仆街野
呢本想買已經絕版
我上上星期大眾買既我見仲有幾本
二樓書店有好多 唔好指意三中商有
不過我依本都係大眾買既三聯商務就冇見過
去旺角樓上,田園有好多
其實我有諗過好唔好quote出嚟當文宣,不過驚版權問題
We are temporarily using live channel直播台as english channel
https://lih.kg/1634498

[國際戰線] 連登開左英文台!English Channel is LIVE now on LIHKG!
https://lih.kg/1634824
對於美國黎講既警告,對於香港係現實
如果沒有人願意為了捍衛自由而死,所有人都將死於暴政。
Those who sacrifice liberty for security DESERVE NEITHER!
Those who sacrifice liberty for security DESERVE NEITHER!
照做一定有人會睇
你引番邊個又唔過十分一而又唔係商業用途就得
依本書細良推薦過
係誠品有得買
入面講啲野好值得大家思考同反省
二十個idea 當short story咁睇
輕鬆又易入口
本書好野黎 我本身想打晒d subtitles 上黎
不過諗諗下驚侵權 就搵左章我覺得最警世既
我想多d人知本書啊
雖然我覺得copy headings應該唔算大問題
上兩個禮拜去誠品買,見有好多本
其實一句一句咁應該無咩所謂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞