[做你的樹窿] 入黎放低心事同吹水 89

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
諗多咗
每人話要佢可能遷就朋友或者攞朋友做condom
每一開始嘅意思係話佢自己分配咗多啲時間畀自己另一半係無可厚非,我並沒有將佢唔守承諾呢件事合理化咗,我只係叫大家嘗試請留下佢有另一半嗰陣嘅處境

首先,如果佢本身係約咗你嘅話咁無可厚非係一定要赴約冇人可以質疑, 我亦都唔需要因為佢呢個行為幫佢掩飾啲乜嘢錯就係錯,就算佢另一半臨時臨急叫佢一定要約都好,作為另一半想隨傳隨到都好都唔係咁樣嘅,只係話如果下一次你哋想約佢嗰陣最好就早啲傾清楚點樣安排,廢時另一半突然間又叫佢,所以最好就係三方甚至更多人嘅會談重組講清楚一日淨係會留畀朋友咁另一半就唔打擾佢

其次,就係我本身係叫你要體諒佢有另一半所以要遷就佢可能會多少少,亦都可能你會唔鍾意重色輕友但係佢係基於對另一半嘅尊重嘅,你都應該要替佢高興
約完人唔蒲頭係要鬧嘅亦都唔需要刻意了解背後原因係咪同佢另一半有關,我只不過係講返如果你第日約佢嗰陣要點樣諗點樣做啫,不過每人做法都唔同你可以入後都繼續呷醋話「你淨係你另一半唔理我」,咁要解決你做法就係好似我頭先咁講即係就會談一係就寫清楚分配邊一日畀邊一個,咁就被問下次應承咗但係又冇赴約

我而家係諗住睇下點樣可以等你舒服啲解決件事傾清楚,邊鬼個得閒同你鬧交,冇人得閒同你拗
再提佢就會再諗,再諗就會…
要放低就唔好喺度搓嚟搓去話乜嘢希望佢會明白我篇文啦,然之後又忍唔住睇對方story乜乜乜
唔係話要block咗佢但係最好以後都唔好睇啦,佢令到你失去曬信心你仲要好似未放低心頭大石咁樣,一係就白紙黑字最後一次同佢whatsapp講清楚唔好寫埋曬啲乜嘢人都會文章,人哋未必係一定要明㗎
人哋明咗都未必要一定同你講,因為有時會覺得尷尬到時知道個真相之後,反而唔想搵你咁但係你要exactly畀佢知道你嘅心意,唔可以有絲毫嘅猜測成份子咁就唯有直接啲講清楚
最on9係唔清唔楚咁樣完結件事
首先,唔好認為自己會阻到對方先,你唔係佢邊個你講一句嘢或者去搵下佢係唔會阻到佢嘅,唔好睇到自己地位好舉足輕重咁樣,就可以少啲ff太多嘢或者心理壓力上面會冇咁大囉

佢只係當你係一個普通朋友咁樣看待,就算你點樣講一句嘢都好當時佢忙緊係最多唔會覆你,佢又唔會有一種諗法或者心態係你好煩呀阻到我呀然後就割席,因為你唔係佢屋企人話畀另一半可以令到佢鬧交(不過呢度澄清返先因為你冇提及過係咪佢另一半所以我唔知),
如果係佢另一半嘅話就應該要更加清楚知道對方諗法啦同埋佢嘅平時schedule呀,要照顧到對方最周全嘅考慮咁就應該一開始就唔會有阻住佢呢個行為出現,如果唔係即係你對佢了解未到心先會阻到人咁就要檢討下自己了
唔使覺得自己係咪好偉大作為一個朋友關心對方都係好正常唔算係一個自私嘅行為,反而平時行為上面冇照顧到對方感受就真係自私,你而家如果係為咗照顧到對方感受先去主動慰問同埋關心人係好正常,不過如果你嘅出發點只係為咗令到自己嘅image好睇啲或者內疚想幫人贖罪嘅話先至去搵人咁就未免有少少唔係幾好,咁就可能係因為滿足自己而煩到人然後會覺得自私
不過當最終點樣都好真係幫到人嘅話咁其實都唔需要太擔心話自己係一個差到自私嘅人,反正都係幫到人咪係當做咗件好事囉
冇人
哈哈 咁又唔會 好番啦宜家
同埋我想講 心理學真係好正
可以解釋到好多野
巴打好有心機
鬧得啱
話左放底就放底
我會做架喇
好掛住佢吖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞