[法律懶人包] 唔理入黎同我睇熟佢,有咩事都可以保障自己

32 回覆
20 Like 0 Dislike
雖然小弟唔知有無用,但係有啲野係袋都好果兩手空空,不妨浪費小小時間睇睇
毛記電視
https://www.youtube.com/watch?v=yGekgcah3UQ

重點: (個人認為去睇一睇片係比較清楚)
第一點:眼罩,豬嘴,頭盔
自己書包入面有眼罩,豬嘴,頭盔係當作防具之用,係可以帶出街 自己有一set係可以 佢係唔可以捉你
只要唔係大量有眼罩,豬嘴,頭盔 佢係唔可以懷疑你係用作參與/幫忙非法集結活動

第二點:Cosplay狗(便衣)
Cosplay警 向你提出要求出示身份證,搜身,查袋等等 我地係可以要求佢出示委任證再配合佢既要求
係警察條例入面Cosplay警(便衣) 佢要使用警權既時候係無額免唔出示委任證
如果係軍裝 佢自己有3個情況佢可以唔出委任證 (不合理要求) 但你可以同佢講為左市民出示委任證既目的係為左日後投訴之用時 咁樣係唔構成不合理要求 係呢個情況下軍裝都係要出示委任證 呢個情況市民係唔屬於阻差辦公

第三點:私人屋苑/物業
如果啲狗要入私人屋苑同屋企既時候 但佢無搜查令同屋主同意之下係唔可以進入私人物業範圍作出調查
第四點:狗仔無禮貌講粗口
狗仔對市民講粗口有機會達反警例 但重點我地係可以屌佢是因香港無辱警罪 但唔好係街過份激進咁講粗口 我地自己都有機會違反公眾秩序 所以我地可以有禮貌咁屌佢老母
第五點:被搜查時錄影
香港法例係比香港市民可以拍攝警察執行職務既權利 除左自己拍都可以叫其他人一起拍 保障自己 但千其唔好面貼面拍.要有一定距離
第六點:被捕後
如果不幸佢要拘捕你佢先有權收你電話 重點記住佢係無權要你解鎖電話 所以大家發夢一定要關左Face ID 佢 另外你整係同佢講一句[我無野講] 你係唔需要答佢某何野 最重要最重要最重要比人拘捕後一定要大聲講自己個人資料比人知 等其他人幫你搵法律援助
去到狗屋入面.你可以有權要求搵屋企人,律師,食水,食物,去醫院 記住呢D係人權

記住講法律條例我地一定唔夠人講.上面只係保障自己!!!

香港人,加油
六大訴求,缺一不可
Pushhhhh
學野啦喂
幫我推啦屌..無人睇
唔止熄face id touch id啊,lock埋sim card佢啊
安全第一
Push
同我推撚爆佢

大家要冷靜D咁屌晒佢地老母
第一、二、四唔好理
就算法律上係正確,d狗根本唔根法律程序
你挑釁佢只會影響自己人身安全
重要post
大家真心幫我推 我P牌仔推唔到
推 有用
推啦推啦
推爆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞