為何斯德哥爾摩集會沒有三家姐a.k.a.瑞典媳婦

1000 回覆
631 Like 60 Dislike
大家對「三家姐」(「為何斯德哥爾摩沒有譚仔三哥」下稱「三奸蛆」)呢位 KOL 未必咁熟悉,等我快手做個簡介:

- 自稱作者、專欄作家、Comedian
- 前空姐,嫁咗個瑞典醫生老公
- 約 5 年前移居瑞典,不過經常提住心繫香港,三頭兩個月就返香港一次
- 聲稱熱愛香港,關心社會,抱打不平,被三家粉封為民主女神,當年立會新東補選,喺瑞典嘅三家姐都呼籲大家去投梁天琦一票

但現實係:
三奸蛆 2019 年 3 月後冇出過非廣告文,最多都係幾十字嘅 IG repost
三奸蛆 2019 年 6 月後對香港情況正 po 隻字不提
直至 2/10 喺連登比人瘋狂狙擊先正式表態!
相關貼文-
召喚痴線西(50) Page 31 #770 開始:https://lihkg.com/thread/1577991/page/31
召喚痴線西(51):https://lihkg.com/thread/1603875/page/1
三次瑞典聲援香港人集會 9/9、23/9、29/9:
手足多次叫三奸蛆幫手輕輕一推,全部不讀不回/已讀不回

仲教唆他人自殺
摩牙
痴線西勁多巴絲cap screen 爆料,岩岩睇到個post 話佢叫人去自焚痴線

真係唔諗下如果有妹豬真係信咗佢走去自焚爭取輿論個後果會係點

有絲打問佢點解要叫人去自焚佢又答唔到喎
根據現場情報同佢本人 IG,除咗 9/9 有現身,另外兩次都冇出現,隻字不提!
(其解說三次中,一次出國,一次發燒)
三奸蛆 po 以下 story 嘅同一時間,瑞典 Stockholm 有 929 全球連線集會
三奸蛆咁多考量,梗係冇幫手冇提過睇唔到,繼續安坐家中撚貓,隔岸觀火嚟支持香港啦

的確去咗唔一定要打卡,做咗啲咩唔一定要講
但如果作為一個有 6 萬 followers,出咗 3 本書嘅 KOL
一邊開口埋口「唔知可以為香港做咩」、「好想做啲嘢」
坐喺屋企玩住貓、食住生蠔,share 幾張咩心情圖、聽下人心事就叫「都算幫咗手」
真係可以叫盡咗力?還是搵佢做文宣嘅爸絲實屬老馮?
佢𢱑人買佢本書推上誠品榜果時出得仲多力噃

連幫手推下瑞典支援香港嘅集會都唔出聲
除咗覺得佢係怕俾廣告商睇到,怕返嚟香港少咗人搵佢出 po 外
完住諗唔明一個喺瑞典咁安全嘅地方又上曬岸嘅人有咩要考慮,有啲咩要怕?
咁又係三奸蛆咁多人識,有頭有面,啲要俾中國人影大頭點相嘅粗重功夫梗係留返俾我哋做啦
大是大非其實本身都唔想理佢
所以平時見到有咩唔妥嘅都cap定先
養兵千日 果然用兵一時
第一張係佢 30/7 出 po 後 cap

前兩日再上去睇
三奸蛆已經刪咗句「有咩需要幫手搵佢」嘅?

嗰陣有手足即刻狗衝求佢 share 文宣
三家姐你咁熱心開到口叫人搵你,我哋梗係撐你啦
點知你全部已讀不回,原來係你一早改咗口唔想幫我哋
係手足自己柒唔知你反口仲煩住你添
對唔住呀三奸蛆
我又唔明啦
連登次次有手足話要自殺下面嘅留言全部都係叫佢唔好
但係阿三家蛆公然走去叫人自焚
係咩心態?
唔好同我講係咩一時火遮眼講錯嘢
正常人係唔會拎呢啲嘢黎講笑
Del 咗comment 未?
呢條友咁鍾意del 嘢
人地一直都冇講啲咩,都係不割蓆,叫佢幫手推 po 之類
反而佢個好朋友薛可正一出嚟就句句人身攻擊人
左一句潑婦、右一句港女,再話人酸民,跟手屈埋人大台
成段嘢除咗人身攻擊人,挑撥情緒之外,跟本冇內容冇 point
八婆味濃,非常低質,咁又係呀,人地有證有據,冇蝦你三奸蛆架喎!
但三奸蛆又要出氣,除咗人身攻擊仲有咩好講姐?
成段嘢都好 L 肉酸呀,好在唔知三奸蛆定薛可正本人都認同咁樣係唔啱
依家以經 del 曬啲 cmt,不過我一早 cap 定圖!
我哋唔會亂屈人架三奸蛆!

三奸蛆根本有全 L 部睇 L 曬所有 dm/pm/cmt,然後嬲嬲豬
同啲朋友屌完鬼,谷住道氣又唔 L 順
但又唔想再好似以前咁同人罵戰有失身份
你知三奸蛆今時唔同往日,依家人地好少講粗口架啦!
於是咪派啲護住犬出嚟吠人,如果唔係三奸蛆個好朋友薛可正
又點 L 會知人地有冇 inbox 過三奸蛆喎!又點 L 有機會漏口風姐!
三奸蛆都有埋俾心心薛可正嘅留言!果然咩同咩人做朋友
可能三奸蛆成日提嘅互相支持就係咁啦
唔夠人講就話咩我想請你走
又話咩清楚自己崗位唔想再有手足走
然後老羞成怒就可以叫人去自焚
有無專重過啲真係離開咗嘅手足
嘔心到死
又中意陰啲陰啲拎光環
但有好多和理非都做到嘅野而唔去做
如果佢真係關注場運動我唔信佢唔知啲瑞典集會
使鬼等到人打鑼咁叫你宣傳仲要唔撚理
三家姐借本土光環上位,經常話心繫香港,係瑞典無能為力好沮喪,但實際上口講一套,做就另一回事。

曾經叫人有野幫手就搵佢(後尾del左嗰句),但有讀者希望佢幫幫手,share係stockholm搞既集會詳情都無理。說好的愛香港呢?

三家姐剪剪貼貼放上IG表示好委屈,但你比人追擊係因為你借今次示威運動上位,仲要覺得人地逼你表態。如果你本身係飲飲食食垃圾KOL,相信無人咁得閒而家開post屌柒你。

仲要話瑞典集會有愛國人士影人大頭,嘗試合理化唔出集會既原因。咁香港啲手足呢?同埋你揸外國護照架⋯亦無人叫你唔遮臉出去。

都係個句,你唔想出真係無問題,但唔好利用今次運動去拎光環,然後覺得無問題,仲問人做過乜叫人自焚。

利申:有follow開三家姐,好撚失望
依家del咪仲肉酸
都揚曬啦
其實啲 youtuber/KOL 鐘意買名牌又好
食洋腸蠟腸咩腸都好、表態唔表態都好
都係佢哋嘅個人選擇同自由
不過作為一個讀者/觀眾,又或者佢哋間接嘅米飯班主
follow 一個 KOL 都係鐘意佢嘅態度姐
唔該你哋行為一致啲,最緊要唔好精神分裂呀

睇唔過眼三奸蛆,純粹覺得佢唔知係精神分裂定虛偽到出汁:
成日一副濟世為懷嘅口吻,又聲稱自己教人做人道理
叫曬閨密懶親切咁,另一邊又成個潑婦八婆咁
經常公審身邊朋友或前同事人,強力恥笑人哋外貌

經常日提夜提自己麻甩,唔 P 圖,唔作狀,出塵脫俗嘅款
另一邊又日 L 日借頭借路曬命,放閃
名牌果啲都唔再講啦,到底有幾想刷存在感?
非常同意啲絲打話女人買名牌真係冇問題
自己都鐘意睇啲闊太 youtuber 開箱、haul 片
人人都鐘意靚嘢架啦,人人都有虛榮心,有咩問題
認咗佢冇人會屌你,成日提住自己貼地
日日果幾件衫,去葵廣,轉頭又去買幾萬蚊手袋
係唔係又精精分裂?

冇事果時就話自己心繫香港,幾善心,幾有愛
連三唔識七個米線店哥哥仔俾人蝦你都要幫人出頭
有事果時叫你幫手話推活動姐,都冇要你現身啦
全部已讀不回,開個 Q&A 傾心事叫盡咗力
仲話人唔好扮大台迫佢呀

有錢搵,有光環果時就騎劫瑞典媳婦呢個名
開宗明義話自己係瑞典嘅香港代言人
叫你真係要實行瑞典代言人身份果時就話
「人人有自己考慮」咪就係精神分裂囉

日日提住香港有難好想幫手,叫人有需要搵佢
好呀,你咁講咪搵你囉,真係搵佢果時又神隱咗
inbox 又咁啱識 auto reply 爆咗
時間真係好吻合嘅呀!

聲稱話太擔心放唔低香港要帶埋老公返嚟住
喺 7 月香港情況最緊張嘅時候
三奸蛆明明 plan 都未 plan 好
都等喎切出嚟公開好消息!
又啱啱撞正書展三奸蛆又出咗新書喎!
真係雙喜臨門,又有好消息,又谷到銷量!

唔知係唔係又係巧合呢?
三奸蛆依家又話年底會 11 月起行返港
但咁啱又係三奸蛆簽書會喎!
媽呀,一切真係巧合得太神奇啦!

重申一次!
三奸蛆 2019 年 3 月後冇出過非廣告文
最多係幾十字 IG repost
三奸蛆 2019 年 6 月後對香港情況正 po 隻字不提
直至 2/10 喺連登比人瘋狂狙擊先正式表態!
相關貼文-
召喚痴線西(50) Page 31 #770 開始:https://lihkg.com/thread/1577991/page/31
相關貼文-召喚痴線西(51):https://lihkg.com/thread/1603875/page/1

三次瑞典聲援香港人集會 9/9、23/9、29/9:
手足多次叫三奸蛆幫手輕輕一推
全部不讀不回/已讀不回
根據現場情報同佢本人 IG
除咗 9/9 有現身,另外兩次都冇出現,隻字不提!
(其解說三次中,一次出國,一次發燒)

講到呢度相信各位對三奸蛆到底真正係點嘅人有自己判斷
請廣傳俾你身邊嘅朋友一齊認識下三奸蛆真實一面!
喺痴線西連環追擊咗兩日,三奸蛆終於沈唔住氣
仲開始回復真身潑婦罵街,叫人去自焚添
剪剪貼貼一堆 haters 留言嚟想博得世人憐憫
當然啦,1000 塊嘅 puzzle 拎其中一塊出嚟
放大到 200% 咁睇,再斬曬啲前因後果
三奸蛆簡直慘到我見猶憐,係人都想幫佢出頭!
冇蝦三奸蛆
係佢自己五月公開話買曬機票一個月後返嚟
點解三奸蛆你要講啲咁傻豬
咁唔清唔楚嘅嘢等人誤會
迫人夾硬俾光環你姐

三奸蛆傳送門
一齊向未開樣嘅三奸蛆學習吓:
不斷吹噓自己成個 Fiona Sit 咁嘅樣,去到邊都俾人杯葛咁可憐
一路叫人「Don’t judge 佢食洋腸同死港女格」
一路去公審前同事、朋友、網友嘅外貌
舊登相關帖文-https://forum.hkgolden.com/thread/6310849
三奸蛆真係好叻呀!識得虛偽到明明只係個普通港女八婆
都有人信佢係有內涵嘅 Fiona Sit
張圖係佢 612 個時係香港聲稱自己去左前線食 TG
我屌你,你一係事後先打一堆感性文
你 post 張 IG story zoom 到碌燈柱起格就話自己去左
你話你一個屌打十個 popo 都得喇
我一直都係嗰句,你有權選擇完全唔出聲
三奸蛆黑人憎之處在於佢出嘅聲
係完全為左消費件事同想拎光環
痴線西幫推
唔幫手唔緊要, 唔好扮有做嘢拎光環

好多妹妹俾佢呃咗
三家姐好文—

公審前同事,人身攻擊對方外貌

仲間接向網友公開該同事真名

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞