(十月輕改十月二號播) 這個勇者明明超強卻過分慎重 集中討論區

1001 回覆
48 Like 8 Dislike
真係估佢唔到 異世界終於有套好睇
睇到喊
就算補完段字...我睇完係冇感覺, 只係認為咁樣係好正常, 做勇者做到無腦衝, 而且唔係1兩次, 而係每次都求其+mam車邊, 冇智商冇耐性冇能力基礎, 累人累已, 全隊人死晒, 各人有各人死法...係正常, 冇話邊個特別慘咁

例如團戰game有4條友裝備強度不足但去刷精英副本, 滅左團, 其1個死亡懲罰特別重冇左件稀有裝備, 作為旁觀者真係冇辦法代入+同情佢地, 亦唔會覺得有人特別慘, 只會認為無知與自負帶來既後果係理所當然
唔係引戰, 只係唔想好多人都話佢地慘, 但慘係邊...

我會覺得1個付出努力溫書+盡力考, 但答題紙大意填錯題號, 而最終明明合格都變唔合格既人, 呢個學生係慘, 值得同情

同時, 唔溫書亦未試過付出努力去學習既人考試唔合格, 甚至0分及拎u, 你地都會覺得咁係慘? 但慘係邊..?
公主死個段cut左

就算補完段字...我睇完係冇感覺, 只係認為咁樣係好正常, 做勇者做到無腦衝, 而且唔係1兩次, 而係每次都求其+mam車邊, 冇智商冇耐性冇能力基礎, 累人累已, 全隊人死晒, 各人有各人死法...係正常, 冇話邊個特別慘咁

例如團戰game有4條友裝備強度不足但去刷精英副本, 滅左團, 其1個死亡懲罰特別重冇左件稀有裝備, 作為旁觀者真係冇辦法代入+同情佢地, 亦唔會覺得有人特別慘, 只會認為無知與自負帶來既後果係理所當然
唔係引戰, 只係唔好多人都話佢地慘, 但慘係邊...

我會覺得1個付出努力溫書+盡力考, 但答題紙大意填錯題號, 而最終明明合格都變唔合格既人, 呢個學生係慘, 值得同情

同時, 唔溫書亦未試過付出努力去學習既人考試唔合格, 甚至0分及拎u, 你地都會覺得咁係慘? 但慘係邊..?
無直接提過,不過根據小說後多少少的劇情推斷呢個技能應該係佢本身就有
咁又未至於無努力過同攞零分,佢都講左係想盡快拯救所有人所以先想盡快打完,佢本意係好,只係方法錯左,唔代表佢無努力過,如果唔努力點可以每場都低level打贏
雖然今集d例子唔多, 但身為勇者未打到boss經已俾人打到剩2hp, (?!), 冇錯, 佢係有努力, 咪努力搏大霧, 以小搏大, 搏僥倖贏, 搏隊友carry互拖後腳但都可以拖到過關, 根本當救世係game, 玩game心態
你講得好啱嘅就係作為旁觀者可能冇辦法代入
但唔洗去到累死隊友咁嚴重 當自己曾經因為衝動作出某啲決定連累過成個團隊 就會覺得佢地好慘 就會好容易代入到 自負嘅人可能會投放咗自己落男主度 覺得其他人跟咗自負嘅男主好慘
雖然只係動畫 但都唔希望其他人同角色會犯自己犯過嘅錯
玩過mmorpg既玩家都會知, 任何非副本既全地區開放怪, 總係會有d傻仔明明低lv過隻怪10幾20lv, exp+掉寶會比用正常lv範圍去挑戰獲得既低, 但又會走去打, 裝備好(有谷過裝備, 有準備過)當然ok, 但冇裝又要走去打, 每場都搏僥倖, 1直在玩命, 尤其係限左同區怪既數目果d, 但又霸住隻怪自己solo, 理得你死法有幾慘有幾hurt, 不過, 咁唔係理所當然架咩?
佢係某個or某次衝動地決定, 就抵同情, 不過..
佢係1直又1直不斷每次經常永續衝動地決定..
諗住追小說
其實咁講都不無道理
主角係冇準備就走去應戰
一路走來都係靠-6過關
唔理佢背後個原因係幾偉大 要點救人
未ready 就打boss 的確係輸主角魯莽 冇得講
咁嘅下場都係正常
屌上星期睇到話兩集連播好鬼期待
睇完呢集點忍到星期日
Btw想問下勇者打完魔王可以留係拯救左個世界?
巴打夠理性我覺得你岩既
但換個思考方向,睇前邊十集,
見到個痴線仔日練夜練,身邊個個都話佢慎重到有病
可能會覺得好鬼好笑或者佢個人設就係咁
今集佢講翻佢有慎重性格既原因,就係因為佢曾經失敗
果種慎重有幾病態,正正反映佢有幾後悔之前魯莽既行為
未必要覺得佢慘,但痛改前非既男主角絕對值得欣賞
簡單黎講如果直接將B級世界做成第一季
全部觀眾一定同你一樣屌柒佢
但依加我地係有後設咁睇佢上次既失敗,先多左兩分同情
開個season 0 比佢
認同你的看法
所以人係要撞下板先會成長

原來係神作
終於有套異世界係好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞