補習初中數4堂收1萬蚊?聲稱4年學晒6年DSE 只收名校生

51 回覆
1 Like 6 Dislike
http://hkm.appledaily.com/detail.php?issue=20170317&guid=56437317&category_guid=6996647&category=instant

為了應付文憑試,不少高中生會選擇補習,當中不乏自稱「奪星」、「精英班」機構。有標榜「名校數學」的補習社推出初中精英補習班,聲稱學生最快以4年時間修畢6年數學必修課程。課程可分為5人、3人小組或1對1教學。惟其收費相當高昂,5人或3人小組,4堂學費每人2,400元及4,000元;一對一的學費更高達1萬元4堂,每堂一小時半,每小時收費變相高達1,667元。

根據Knight Mathematics補習社網頁,該社標榜精英教育,稱「要為具備卓越才華的學生提供最優越的教學模式」,學生經過嚴格篩選,只會收取特定的8所名校學生,包括拔萃男書院、喇沙書院、九龍華仁書院等。

補習社網站聲稱,師資聲稱全部畢業自科技大學數學系,並自創了一套專業的筆記把中一至中六整個DSE數學課程濃縮,「6年課程,最快4年可以修畢……贏盡起跑線」,學生有更多時間投放至其他科,「以7、8條5**為目標」。課程亦標榜由有多年經驗的導師親自任教,「10秒鐘解決一條MCQ(選擇題)」,亦會定期測驗和有大量練習等。

不過,有資深數學補習老師認為,無需將6年數學課程濃縮成4年,因為學生會學習得較辛苦,亦會令學生與學校教學進度脫離,「學數成效唔應該功利,過程都好重要,要睇埋學生興趣」。他又說,補習也是教育,質疑該補習社學費過份,已超出一般學生可負擔的水平。

Knight Mathematics職員梁小姐向《蘋果》表示,該補習課程自2014年4月推出,只要是該8間名校的中一至中三學生便可報讀。現主力做5人小組,共有4班學生,學生需每月上4堂,但3人組及1對1課程仍未有人報讀,「3人班要自己組班,就難啲......一對一就價錢貴,所以都唔鼓勵,老師都拒收,因為時間難補堂」。至於6年數學的必修課程濃縮成最快4年修畢,她說老師不會強行要求同學背誦,「會有自製嘅notes,入面包括歷屆試題」。
揾迷離哥哥補習好過啦
dickdickboy數學5*(自問有能力攞5**)
出面大把呢種補習社
專收某幾間學校學生
價錢貴
但家長覺得好自然幾貴都肯比
百貨應百客姐

有啲一對一私補仲貴
咁都可以做報導

好呃錢
捉港母港父心態
咪撚on9啦屌你老母,dse數學咁撚易邊撚個傻閪會送錢比你洗呀,執柒左佢啦
出面大把呢種補習社
專收某幾間學校學生
價錢貴
但家長覺得好自然幾貴都肯比
百貨應百客姐

有啲一對一私補仲貴
咁都可以做報導

銅鑼灣補數個間好似都收咁上下?

唔記得了
我補過佢喎
收得好貴
我補過佢喎
收得好貴

有米
科大science收分咁低
仲要垃圾數學系
低gpa冇其他major揀先焗住入math, phys, life science
數學系大陸人先勁,香港人好多陪跑唔過三
香港就係好神奇嘅地方,讀唔到書嘅人去教書
名校仔補Koopa好過啦
非名校未補過數,靠操卷
math m2 5**

都係貴 但佢學歷同才智都好堅

九城堆EAC同Edflow都未出聲
"要為具備卓越才華的學生提供最優越的教學模式"

傳統名校不嬲勁人到唔讀書(會考單位數)的都有 真係笑而不語
教傳統名校,人地洗撚你補咩
香港人真有錢
有咩問題?又唔係搶 聽過有啲私補價錢都係咁上下

九城堆EAC同Edflow都未出聲

其實EAC同Edflow除開時間又唔太貴

好撚貴呀屌你老母

喇記巴打們你好
我補過佢喎
收得好貴

巴打覺得教晒點? 值唔值呢個價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞