【英國戰線】登記做英國選民!依家喺、即將去、曾經住過英國嘅,全部同我入晒嚟!

88 回覆
65 Like 1 Dislike
【頭盔:幫fd 子post,我自己係英聯邦國籍都登記左了,大家唔好猶疑,登記左先!】

我哋係一群喺英國住咗幾年嘅香港人。

我哋之前大家寫信畀各區國會議員,動之以情,但唔少回應都只係啲行貨。點解會咁?因為佢除咗普世價值之外,實在冇動力去幫香港人。

我哋諗,點樣可以說之以利,令啲政界人物覺得幫我哋香港人唔單止係道理,亦都有佢着數?

選票!!!!!!!!!!!!!!!!

英國今年內(11、12月)好大機會提前大選。

只要你現居英國,無論係英國公民、BNO、或英聯邦國家嘅國民,無論你持有咩visa都好,都可以登記做英國選民。

如果你即將過嚟讀書、working holiday,嚟緊九月尾/十月頭到埗,你應該趕得切登記做英國選民。

如果你係英國公民,而又曾經喺英國住過,只要離英未夠15年,你可以登記喺海外郵寄投票。

立即登記(只需要5分鐘): https://www.gov.uk/register-to-vote

我哋希望幫助所有合資格嘅香港手足,盡快登記做選民。其實登記咗唔單止可以幫香港,之後喺英國申請信用咭,呢邊啲銀行都係用選民登記冊做background check,所以絕對應該做,值得做,快啲做。

差你一個,真係好多!!!!

我哋分析過2017大選結果。英國選情仲激烈過香港區議會。蘇格蘭NE Fife選區,即係 St Andrew's 大學所在地, 係2票定勝負!而最多香港人嘅倫敦,其中Imperial College所在嘅Kensington選區,工黨只係贏保守黨20票!

如果遇上阻滯、遇上問題,請入嚟我哋嘅Telegram group:t.me/UKVoterAction4HK。我哋會盡力幫你解決。

未來行動:
● 我哋會整理英國各城市爭持激烈嘅選區(搖擺選區 / marginal seats)list。即將搬嚟英國,又未落戶嘅巴絲可以考慮下住係啲marginal seats,啲候選人會比較重視開拓新票源。
● 整電郵生成器,幫大家聯絡啲候選人;
● 喺啲香港同路人比較多,或者各黨爭持激烈嘅選區,組織大家約見候選人(面對面見,等佢哋有印象!佢哋競選都係要票,唔使怕醜);
● 整理候選人對香港議題嘅立場/政綱,俾大家投票時參考。

希望可以借助嚟緊選舉嘅契機,去engage呢邊嘅選舉政治,促使啲國會議員為香港發聲。

願榮光歸香港!
光復香港,時代革命!

Democracy for Hong Kong - Electoral Action Group 選舉行動組 (D4HK-EAG)
謹啟

P.S.立即登記(只需要5分鐘): https://www.gov.uk/register-to-vote

P.P.S. D4HK Facebook 原post:https://www.facebook.com/1572411313051960/posts/2152331705059915/
英國巴絲辛苦哂
推到有英國巴絲入黎!
仲追POST,快啲登記啦。我啱啱登記咗,當區國會議員即刻寫信畀我跪票🙇🏼‍♀️🙇🏿‍♂️🙇🏻‍♀️!
BNO 都得?
有冇source?
之前SCMP 有個報導有講,可見

https://www.google.com.hk/amp/s/amp.scmp.com/news/hong-kong/politics/article/2157756/what-british-national-overseas-passport-and-what-holder

另外,係英國政府個網都有講,BN(O) 本身都係一種nationality,以我嘅理解。即係BN(O) 可以考英國公務員同考英軍咁,都係基於呢個原因。
Working holiday 都可以做選民?
如果你BN(O) 嘅話
Push
或者英聯邦都可以
澳洲
紐西蘭
加拿大

讀書 Spouse visa 都可以
樓上條英國政府官網 Link 有講!
Pish
Pudh
大家一定要申請呀!唔好放棄權利!!
BC但冇住過
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞