[VIUTV全民造星]12人男團MIRROR討論區(20)

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
我ge理解係
集資還集資 集資可以整應援品整燈箱
賣嘢還賣嘢 賣果樣嘢你想要咪比錢買囉
入場費還入場費 要去生日會咪比入場費囉

但硬係有d人覺得集資係要收翻等值ge嘢
咁d錢收翻嚟就用左響整集資禮物度
咁同賣嘢有咩分別?咁點解要叫集資唔係賣嘢?
每個fc都有出手幅小卡派 有借用應援品
又唔比fc cap水
咁d錢係邊度嚟?
首先,生日會呢啲嘢本身就唔應該係fans自發搞嘅event啦…… 你不如問下viutv個官方FC去撚左邊……

其次,唔會有咁多人集資。tg gp有1000幾人,唔代表1000幾人都肯出錢,出得都唔係個個都會出得多,尤其啲學生妹最多咪拎100幾10,唔好expect財政真係好充裕先。場租、應援品、裝飾、茶點、攝影crew、燈箱樣樣都係fc出錢㗎,樣樣都係錢啊,如果真係咁撚好揾,viutv咁發錢寒仲唔鳩衝cap你水? 點解俾fc做係因為

其實jeremy生日會都唔失禮…又有細貓mc,個個都拎翻一大袋應援走,場地音響都唔差,反而你諗下viutv乜都唔撚做坐享其成,係咪仲谷鬼氣先
之前好多人問過話無架喎,話生日會限量架,以家又有得訂?
可唔可以分享下你問fc個對話黎睇下呀?
睇下係咪真係有得訂
你自己dm 去問好嗎?

我相信答法一樣
冇利潤啦,純粹係你訂得多平啲,訂得少啲就貴啲.咁佢哋俾人打壓唔係個個知咪貴啲囉
唔係唔比佢cap,但係咪應該有限度?
如果賣嘅應援品貴過成本好多倍,最後都搞唔掂條數,係咪冇咁大個頭唔應該帶咁大頂帽?
既然大家咁多疑問,公開盤數咪一天都光晒?
我就係聽住我朋友兜口兜面問過,同你講既唔一樣
諗住睇下係咪fc耍鳩我朋友
你又好似好清楚因ton fc既野咁
你幾時問架?定其實你係蛋白admin,以家準備比人買公仔呀?
好想要點解老母生日會仲有得上台影admin大合照明明都唔撚做啦
本來有4個admins,3個一齊起身,依家剩番咪係藍絲嗰個
下 咁撚厚面皮???
教主生日會400幾蚊之麻, 個結婚場地咁鬼靚,肯定好貴,又包埋自助BUFFET咁多野任飲任食,包埋禮物果D, 好合理啦, 學生妹比400幾蚊咪得囉~
樓上話2500,應該係加多1000集資, 同880蚊買紀念品, 咁呢D豐儉由人,你可以全部唔買,唔集資既, D紀念品真心貴
好奇其他FC生日會,通常幾錢左右?
可能D妹妹只係鍾意追星既感覺,唔係真係好專一鍾意一個人,
無眼睇, 明明教主屌打曬星二D參賽者啦
攬枕真人樣都好丫,仲要係卡通,唉
好奇想睇下
咁攞唔攞得齊?
你好似仲清楚過我啦
你咁想知咪自己問lor

佢生日會前我問過話生日會參加先
如果有剩先會有得訂

生日會後我再dm 問過,佢哋係話有小量有
我仲問過可唔可以而家訂

佢哋話唔可以,因為唔多
要點完數先
不如話
集資 買應援品果班人
冇咁大個頭就唔好戴咁大頂帽
冇錢就唔好集資唔好買啦
又要做又要屌
唔係話唔應該公開盤數
係吹到人哋cap水賺大錢
吹水冇成本 人哋做果個就有成本
義務出心出錢出力仲要比人抹黑比人屌
你睇下班fc admin做得幾耐
有幾多個fc冇換過人呀
咁好賺點解會唔做呀

講多次 我贊成公開盤數呀
不過到時公開左
果d人見到條數原來係蝕ge
唔好又話人做假數 又話人冇咁大個頭唔好戴咁大頂帽
見到條數係賺ge
又話人賣嘢集資cap咁多水
又話人d錢唔係放響粒仔度囉
完左個生日會係咪唔使再做應援?
好心睇嘢唔好咁表面啦
吓,咁cap水嫁
佢哋IG寫明集資$100有爛鬼folder透扇透咭?書簽?小咭?貼紙話幫補生日會同應援
無買啊,$100 wor 咁x貴
上面兩位手足水喺咪比人cap咗100蚊
佢啲週邊就有買啦
見果日人地谷計咗週邊夾埋全套喺200幾蚊,
設計唔錯
散買好似抵,以為都幾平wor,嗱嗱聲買postcard
好似25蚊有3張同folder 好似20蚊,仲有爛鬼9折
50蚊唔洗,原來買貴咗啊
貴過其他,貴咗幾毫?
上面兩位手足一齊揾黑警拉佢哋,幾毫幾蚊wor夠我地飲幾日水啦
剩返藍果個,叫Stanley 點算呀
話哂佢都好黃下
我點會仲清楚過你呀,你連蛋白粉圍爐捐血單野都知
利申:捐血係好既,唔係話捐血有問題

你睇你講野幾官方
你唔係admin真係好難信囉
一係你放個dm出黎睇下啦,記住cap埋日期呀
你都好奇怪

我check 返佢地連tg 都有答過
(10月頭)

我就唔會放dm 上嚟,我唔見其他人講嘢要放dm

你不停來回同一問題,我答完又答
你喜歡啦

我冇興趣同你糾纏
留意番我冇話佢哋賺大錢,賺大錢係個位unicon講
但係我好想知佢哋收咁撚多錢啲錢去咗邊,就係因為要送中?有冇問過集資嘅人想唔想將啲錢送中?????
你捐其他慈善機構無人會話你㗎喎,點解無端端要俾錢大陸佬做豆腐渣工程??重要比成3萬幾??
如果唔捐大陸係咪啲嘢就可以唔使收咁貴?我講嘅冇咁大個頭唔好戴咁大頂帽就係呢個意思
就算未發生而家嘅事,政治敏感嘅嘢唔應該做呢啲係常識啦下嘛???
200幾好合理喎,咁點解神教賣成千嘅?
咁都老屈到⋯⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞