[檢討]關於蘋果live1227被私了嘅呀叔 希望大家可以保持冷靜有原則地私了

1842 回覆
2217 Like 759 Dislike
首先有人話認得佢曾經係郎屏撕文宣
部分人問有冇證據 冇聽到有
然後呀叔話:“我真係收工咋”
有手足:“佢真係冇撩交打嘅”

然後有人叫佢走 係叫罵下(部分人護送下)佢一路走
有人突然係佢前面爆樽

然後呀叔話隻腳(拖鞋)比玻璃整親 坐下要fa幫 期間一路重複自己冇做 ”比我走啦“

完成救治後佢跑走
蘋果記者:“但的確見到佢係健步如飛“
之後呀叔上左架的士關埋門

過多陣就被開返門
呀叔被手足拉出車 重覆:“我真係冇呀”

冇耐就頭破血流

作為半個勇武 我唔可能反對私了
但大家又真係寧願有殺錯 冇放過?
我唔理佢有冇做過撕紙狗 或者遲d會搵到證據證明佢有添
但即使有 無可否認當刻我地衝動左
打嘅手足可能根本唔知咩事
見咁多人鬧就認定佢一定抵死啦 但係你動武前請謹記你有責任先動腦!
我地唔係暴徒唔係蟑螂 我地係香港人!

如果對方一路否認 而我地亦冇證據
真係唔可以咁輕易妄下判斷
就算佢係撕紙 就算佢係串我地
我地都冇必要冇需要去動武

“私了”係制衡班狗拒絕公平執法下保護手足
唔係用黎洩憤嘅方便工具

最後 希望大家逆境中保持清醒
上面動武嘅手足 下次有改善嘅空間

光復香港 時代革命
現場手足如果我有錯請指正
聽日見
幫我推呀
還拖另外兩個志偉同阿叻100%正確

但呢個白背心暫時睇唔到佢有郁手Or 同黑社會有關
係冇證據下進行私了 真心唔可以接受...

支持前線 , 但都希望手足唔好亂咁屈人...
同意
支持前線決定
最大問題係 個阿叔唔係向現場俾人周到
唔知之後會唔會有補充 但鏡頭前只見佢到行行下
就俾人話佢係獅子狗 然後就私了
咁首先違背左還手自衛既原則 二黎係如果單憑一句認人 就郁手好易點錯相
好多和理非中年人都支持抗爭 如果真係打親自己人 或者 打親自己人既老豆老母都唔好
你真係睇下我個post先 唔同人黎
冷靜真係好重要
自衛還擊十分贊成
但唔好比情緒主導行動
你用錯字 點幫你推呀
呢個行為係叫除暴安良
以武制暴呀
比個理由我
[文宣] 示威者922"元朗"自衛係因為知道警察將會同721一樣放任黑社會打市民!
https://lih.kg/1585810
今次唔完美,可接受,有改善空間

出面個個講“私了” 你可以試下帶新方向
加油
支持私了
但不要私錯人
佢地撕紙鬧人我地都唔好出手
敵不動我不動
成班大愛左膠出動
同意
冷處理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞