ラブライブ!ALL STAR綜合討論區[1] 9月26日正式上架

1001 回覆
11 Like 4 Dislike
見好多人話fc都死好難玩
尋日研究左隻game D系統一陣 發現依隻game同其他音game唔同 砌隊方面唔係剩係谷數值而且都幾複雜
首先講下點睇隻角色有咩用

每隻角色都有兩種類既屬性(角色圖左下兩粒)
一種係同前作功能差唔多既顏色
不過總共有6色(粉綠藍紅黃綠)同前作一樣歌都有顏色

然後另一種叫做type 同前作技能類似
總共有四種 分別係
Vo 代表隻角色係加分角 技能多數係直接加分/一定時間內得分增加等等

Sp 代表加sp角 sp作用係出sp技 出sp技果一下可以直接拎大量分+短時間得分增加

Gd代表防禦角 技能多為減傷,補血,護盾等等 因為依隻就算wonderful都會扣血 差別在扣多扣少 所以依類角色比前作重要得多

Sk 代表技巧角 技能多為輔助類,加技能發動率,減轉作戰cd(轉作戰有乜用陣間再講)等等

然後就係角色3圍
紅色臉係得分力 影響打note同技能得分
綠色心係體力 影響體力上限同與體力有關技能數值
黃色咪係技巧力 影響爆擊率同sp技得分

夠鐘放飯 有人睇既一間再講下打歌技巧/砌隊
其實最大問題係平時音驚一玩一定係玩最難 你而家唔比玩仲要我係咁打最低B難度, 真係唔知叫RPG定叫音驚
咁隻game自稱係rpg
玩法同rpg一樣係好正常
如果同音game一樣
另一隻就執得
之後講下砌隊

同前作一樣都係砌9位角色
但係多左個系統叫作戰
作戰會將9人再細分做3個3人小隊(紅藍綠隊)

係打歌時同時間只會有一隊小隊既作戰效果有效既
不過可以在曲中隨便轉(下面開始叫轉mode)
咁小隊有d咩效果係取決於3個成員既type
都係分返4個效果 小隊每有一個以下type就會
Vo +5%得分
Sp +5% sp增量
Gd +5% 減傷
Sk +5% 技能發動率

但係其中一項+5%既同時會扣返另一項5% 扣邊項就好似跟角色而定
用我圖果隊黎講
當我打歌一開始紅作戰 因為3個都係Vo 咁我得分會+15%但同時食傷都會食多15%
轉mode做藍作戰就sp量+15%,技能發動率-15% 如此類推

所以暫時睇作戰小隊最好跟返同type砌 當然唔排除遲d組混隊有其他用
關於小隊仲有一點就係角色技能(直接加分/補血果d)只會係用緊該作戰小隊果陣先發動到(即係同時只會得3個角色技能會有效)
之後講下打歌技巧
當然你可以好似前作就咁拎最高能力果隊就咁沖入去
不過如果你話FC都玩到gameover 點算既話
就可以試下係入去之前篤開隻歌右上攻略情報果頁

拉到落最底 會見到首歌有d咩任務

係打歌果陣會有任務時間,分別要你係限時內達成依堆任務

見到個note下面有start就代表任務開始 去到finish就完

暫時已知會有依幾種任務
取得足夠分數
發動sp技以取得足夠分數
取得n以上great
發動n以上角色技能

當成功達成任務,就會有大量分數獎勵(3,4萬左右)同埋其他效果(加sp加暴擊,甚至負面扣體力既都有),因歌而異

相反任務失敗就會扣大量體力,有時突然gameover原因好有可能就係因為任務失敗

所以就要就住首歌有咩任務而調整打法,
e.g要拎夠分所以任務時間轉做拎分mode
會扣血所以轉減傷回血mode
要發動sp技得分所以轉sp mode儲技/事前留sp技等任務時間先開
等等唔同對策
用依張圖講多少少唔講可能真係唔知既基本野

首先雖然中間有果兩個圈 但係打note唔一定要篤正個圈 篤畫面任何一個位都ok(甚至右邊圈圈你用左手篤左邊畫面都得)

畫面正下方係sp技 支針轉滿見到發光就可以出
sp技取決於編成頁中間3個成員能力

另外頭先講既轉mode只要篤畫面左右兩個顏色箭咀就可以轉 ,轉mode係有cd既 轉完一次要打一定數量note先可以再轉(easy係5個,其他難度未試過唔知一唔一樣)

頭先講漏左 轉mode果一下都係有效果既,都係取決於小隊成員既type
轉Vo type可以直接得少量分數
Sp type直接加一定量sp條
Gd type直接回15%血
Sk type就下次轉mode cd-2 note

轉mode效果係3個小隊成員入面隨機選一個發動既
所以如果小隊係混type既話就選隨機一個效果
話說個好友系統係咪有問題
加親人都話對方好友數已滿
定係一定要用id加

解唔到個加好友任
有無人試下加我:452298686
加左你
隻game好友每人得12個位好似
Thx
Btw依家先知原來打歌d Note唔洗禁正個2舊圈圈
第一次玩哩類game 覺得好特別
最得意係佢分咗3小隊 攻隊 守隊 回sp隊
刷首抽建議刷靚隊攻隊先 技能其實初頭都係主要用3隻 其他都係提升隊伍數值
幾時出sunny day song
留名gchi下

講得好清楚 可以放係po頭
打哂d體又扮工無野做所以先打咁多隨便放 睇下其他人有無補充
依家唔知點砌好 好頭痕
研究下每日爆石回Ap抵唔抵玩 佢限一日淨係回5次 有d鬼

每日任務清哂 1日10石

一星期任清哂 7日一個循環 70石 除番開1日10石

一日總收20石 一日爆兩次以上無石賺

升lv回體凸穿lp 唔洗卡exp 但前期應等event開波先爆石 唔好衝太高
個人exp值升lv相對低
暫時睇合宿拎D ITEM都還好,有D材料好似剩係合宿先會出
但係未知回AP個ITEM易拎定難拎,
當然爆石合宿可以大大加快初期升角色速度,係佢目前打歌跌材料跌得咁少既情況下對推主線等等幫助都幾大,可以衡量下自己想抽多兩野定快D升角色決定
我自己就睇定D先
大家好中川菜々我婆

新角色幾qq,特別呢個😍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞