睇書巴絲請入

31 回覆
5 Like 0 Dislike
我睇書成日覺得都覺得冇咩得著同方法(我認我廢),

跪求高手睇書既方法
【行動文宣】請廣傳
922 suck 4.0 各有各玩
1)影帝不死隊,入機場cover突擊隊
2)先塞青衣,再視乎情況轉戰商場
3)直接和理suck商場
4)全港交通測試,工程RB隊
5)加入單車隊-會有單車小將帶領
6)黨鐵突擊小隊!(機場突擊隊已有一定人數後)
7)東涌郊野一日遊,玩無線電walkie,玩無人機
8) 我係機場人-食錯藍絲野食物中毒 準備 SL 被罷工
兄弟爬山,各有各做
我地另外有秘密小隊行動

TG : https://t.me/stuckwithyou
1.死鋤
2.勤GOOGLE
睇咩類既書先
可以睇下<<如何閱讀一本書>>呢本書
會講下睇一本書ge時候應該要點做
例如最簡單要答到本書講D咩,作者點樣講,岩唔岩,同你有咩關係,etc
又有教你點樣睇唔同類型ge書,技巧,etc

博客來有好多:
https://www.books.com.tw/products/0010736991

或者你可以睇左呢條片先決定點唔買:
https://www.youtube.com/watch?v=zXsBSwJUDEo
有啲書睇咗係冇乜得書,有啲就多啲;換言之,要視乎你睇咩書。另外,仲要睇埋你點理解「得着」。
你想靠睇書達成咩目的先?
我自己方法就集中睇某一類嘅書 唔鍾意浮光掠影乜都睇下
首先多謝各位肯出手

其實因為我好崇拜D博學多才既人,例如Charlie Munger、Thomas Young、萊布尼茲、達文西咁。呢班人(唔計死左好耐既,不過應該都一樣)都有個共通點,就係好強調睇書既重要性。

所以,我好努力睇唔同既書。 數學、科學、哲學、心理學、文學(中+英)、投資(坦白:想賺錢)都睇,務求Coverage愈大愈好。

但係,有一日突然覺得,點為之睇完呢?點為之有得著呢? 畢竟又唔係係學校讀書,要背到一字一符號入晒腦再考試嘔番出黎。但唔記得講咩,又等於冇睇過;問題係時間唔多(小弟要返Shift),所以就唔可能一本本咁睇同背。

結果...睇到個人有D迷惘,所以想請教下...
即刻仆撚左去圖書館睇
而家想買。

感謝
其他書吾知,但如果你想起語言方面有進步,睇書絕對系一個好既方法。潛移默化,不知不覺中進步
如果睇緊個幾本書都係集中一個主題會比較好
因為書同書之間有互補同呼應
雖然我都明同你要求既well rounded-ness有出入

例如之前我睇記憶,就搵以記憶為題既書,睇左以下各一本:
教科書,
論文集,
小說,
科普書,
Case study (講其中一個過目不忘既人)
文化歷史(即係記憶呢個觀念既演變),
文化評論(關於現代社會結構同記憶既關係),
哲學

可以上fivebooks 呢個網搵下書單,好多書應該都有中譯
會唔會係睇嘅書唔啱程度?
古語有云:

學而不思則罔 思而不學則殆
我睇就咁既,樓主選書都係比較理論性,比較難應用,會令人慢慢冇乜實感

我諗起沙特有本小說《嘔吐》,入面有個角色,漫無目的咁想將圖書館入面既書睇哂,順住書名開頭字母,由a-z咁睇落去睇哂佢,任務完成左差唔多一半,然後到有一日回到現實,發現自己已經同現實完全脫節,又無咩快樂,精神上承受住一種不適感(記錯請指正)

不如揀啲真係比較有興趣讀得開心既黎讀,會容易搵翻enjoy學習同滿足好奇心個種feeling,會令你記得好啲,諗得多啲,又或者真係好似經驗主義哲學家咁提倡從自然之中取經,咁會俾翻多少實在感你。

我個人都成日讀到個人好迷惘,通常就會做其他野放鬆下個人,聽下歌畫下畫咁幾寫意,唔洗好似迫自己學野咁,咁樣樂趣少好多
讀得開心同保持好奇心係好緊要,因為學習個陣開心啲,dopamine分泌都會多左,刺激埋獎勵系統,令到記憶寫入都會深刻左

「好奇心可能會讓大腦處於一種可以學習並記下任何資訊的狀態,它就像一個漩渦,將學習動機及周遭的一切都吸進去。」
《why? what makes us curious》

「學習並不是知識碎片的堆積,而是一種成長。在此過程中,每一個認識行為都推動著學習者的發展,使他有能力以愈來愈複雜的方式組構客體(系統地、整體地了解直觀與概念)。。。而客體複雜度的成長,亦同時提升了主體的認識能力。」好似係胡塞爾講的

唔知樓主有冇寫筆記/抄低重要野既習慣,會令你提取翻記憶、聯想方面好有幫助。
自學呢,唔同上堂俾人教,老師可以好有技巧咁刺激你好奇心求知欲,製造出資訊差距,但自學要靠自己刺激自己,自己走入去未知區域。
學等於學習,先等於思考?
罔同殆又係咩意思?
一個月睇6-7本書 放假訓醒睇到訓 點解會咁
乜都睇下 但係睇文學書多
睇書真係會上癮
我曾經都因為同一樣嘢而問過prof
佢建議我睇書個陣可以做筆記
jot低你覺得有意思有用嘅point 係真係原句抄個隻 或者我諗可以summarize嘅
我自己另外覺得應該睇完一本書寫返個reflection係一個唔錯嘅選擇
聽落好鳩但其實過程中會回想加思考返你睇過嘅嘢 你有時睇返就會加深咗記憶
甚至你將來會有唔同諗法都可以寫返落去
我自己都淨係做緊睇電影觀後感哩樣 嚟緊try try讀後感
做人其實都係冇咩得著
但重點係過程
唔,心態上確實唔太好...(反省中)

我都好鍾意了解多左d theory/phenomena個種感覺
因為我覺得世界就好似一幅puzzle咁,只要我讀書、睇書、知多D,就了解多世界一D。所以我睇書睇得好雜......

至於悶唔悶...好早以前已經比人話份人好悶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞