謠言可以直接摧毀運動

1231 回覆
3093 Like 34 Dislike
已經有唔小外媒遣責發放未fact check既新聞
再發放依d有問題既新聞 外媒係唔會再信香港人

又咁岩琴晚半夜咁多post講姓遇害傳聞
9月8號又有個post話陰陽眼望到太子月台有個紅衫中年女人叫救我下身慢慢消失

風向撚要帶出2個訊息係
1 喇真係會打死人架
下次你地唔好出黎喇
係咁冇人性架喇

2 要香港人誠信破產
國際會慢慢離棄香港人
全球響應「929全球集會抗赤納粹」
全世界一齊對準極權!
https://lih.kg/1577380

唔想國際戰線崩潰...
Push
要小心處理各種新聞
點止謠言呀
班友講緊通靈啦

你班仆街咪撚再周圍傳未確認消息唔好呀
五毛執住呢點插係無得打架
國際文宣繼續打呀
我唔排除鬼神嘢有機會存在
但係無科學支撐都真係幾難服眾
呢d post應該要係開post個時係個標題到加個 [rumours] 或者 [suspicion]
好on9
相討下洗唔洗向外媒道歉
解釋下
國際文宣要花功夫
good suggestion
maybe someone draft a public letter apologizing for fake news?
推行動 post please 推行動 post please 推行動 post please

#Chinazi
#Anticcp
有人放左上twitter tweet?
招喚文宣手足
Tui
通靈都叫fc
整D 通靈文宣教佢東方人習俗好冇??
出面有個post係講有外媒叫香港人唔好再發放未fc既新聞
比謠言可怕的,就係政權或警方製造無法fact check或難以fact check的環境或氣氛。

例如:防暴冇編號
例如:防暴執法冇需出示委任證
例如:不允許疑犯/示威者進行拍攝

第六大訴求,就係要求政府立法,要警務人員及防暴警察在執法時,必須製造可供fact check的證據

1) 無論警察執法和防暴執法,必須穿有警員編號的衣服
2)市民和疑犯均有權要求警方出示委任證
3)警察執法時,在可行情況下,應進行拍攝記錄,以免「公說公有理,婆說婆有理」。
4)疑犯有權進行任何的拍攝。
5)政府及警隊宜在可行情況下,研究用區塊鏈技術,改革政府的資訊系統。
(區塊鏈是一個去中心化的資料庫技術,特點係所有增加和刪減都有歷史記錄,歷史記錄日誌無法刪改,連系統最高管理員都無法刪改)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞