今集杜汶澤會客室 森美講嘅嘢係好有深度 非常值得一睇!

304 回覆
989 Like 13 Dislike
Lm
你好人好姐 中一,二會唔會走去寫信,whatsApp 過佢地...
森美大哥
讀過書既人真係諗既野 講句說話都唔同啲
識得教小朋友真係好好
森美會 同個仔分析係咪真係想去外國讀書
你唔去我就俾三百萬你
等個小朋友自己揀
講真有幾多家庭識得教小朋友
一句話唔俾你去讀書就唔俾
唔會俾個小朋友自己諗好處同唔好處
我都想有個會同我講道理嘅父母
佢個仔醒呀,反正嗰300萬遲早都係佢架啦,去留學同拎現金,why not both
係呀,盧popo讀過la salle同hku ,林鄭讀過cambridge添
豆豆應該好開心
好人好姐原來香港人都會有呢種口吻同邏輯
你將自己或大部分香港人既童年
代入00後既童年 其實係無意思架
回歸以黎除左03年 係得雨革同反送中兩個大型示威
以前唔好講細路 社會氣氛根本唔會留意政治
但90後 00後既童年青年階段已經直接參與左場運動
所以唔好講咩好人好姐啦 大陸人邏輯黎架大佬
個仔遺傳到老豆醒目基因
仲有無人記得豆豆?
佢呢個諗法說法真係好說服到我
一路都覺得送仔女岀國讀書既父母就係抱住外國月光特別圓 浸過鹹水特別勁 呢啲心態去做呢件事
但係佢呢種尊重仔女既想法,支持佢地既理想同信心呢種教育方向 真係令我好impressed
先唔好講係藍定黃,到底係點樣既父母先會養到個咁細個就會email 鍾樹根同佢講政治既仔岀黎
呢啲係咪就係有無學識既分別
希望佢既醒目用係正確既地方
其實佢係講緊依家嘅年青人 就算你比幾多錢幾多誘惑佢哋 佢哋都係會堅持自己嘅想法 因為當佢哋得到自己堅持嘅野之後(真普選?) 其實得到嘅可能係遠遠超過依筆錢
我明森美既弦外之音,依家既年青人的確係有咁既vision既
佢個仔㨂去留學,放長雙眼睇下佢大學grad之後用幾耐賺返600萬(300萬+通脹)返嚟囉咁佢dont fucking care money都正常既,從小都唔憂柴憂米which is離地,畀著係普通家庭就一定會深思熟慮呢個問題

蘋果咪咪問咗囉
Push
佢個仔自細鐘意歷史嘛
關心多d政治其實都唔出奇
不過會email樹根whatsapp私煙真係唔知點養出黎
WhatsApp私煙 呢個真係笑咗
lm
睇毛語錄又唔代表到立場
知己知彼呢個道理都唔明?
唔紅既三線都可以開到5-10萬一集 連續劇拍廿幾集
自己計下有幾多

當年杜狗有無間道傻強、頭文字D阿木
12年仲要有低俗喜劇、diva

一檔綜藝節目做一期嘉賓都幾十萬啦
你以為人地閒角,但其實不知幾紅
就算唔紅都有差唔多呢個數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞