沈陣營第二百六十八期 - 那裡有師父,就有黃金甲

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
\|/
\|/
沈門巴打 中秋節快樂
入嚟睇吓倫交所點樣屌柒李小加
https://lih.kg/1566670

好少可見英國咁直接罵人
不過都見到英國蠢唔唒
黨交所用股份代替cash,都痴閪殼嘅,未來隨時100唔值
遲吓分分鐘又學支共啲衰野玩債轉股
但都睇得出另一樣野
港交所知黎緊呢幾年會爆大穫
所以急急腳搵第二個窗口走資
港股我全面睇淡,長期嚟講連政權都信唔過,點可能對佢嘅股票交易所有信心?
樓王都岩韓妹
俞定延正野黎
喺手機台望到轉貼
唔係「開心得太早」,而係撇除英中政治問題倫交所如果要食支那水,點解唔直接同大陸 deal?仲要外邊係咁吹「a股估值低」,15年後至今未正式大升進入牛市格,外資增持(msci 之類),卻唔見話外資加掃港股,明顯港股地位、受重視程度下降,咁點解要同港交所合併?

依個就係香港短視嘅地方,係人都知香港嘅價值就係「與大陸不同」,港共港商係要玩爛佢,自食其果;港商諗住刷鞋、退讓可以喺大陸身上賺到盡,結果只會係自己公司、市場都俾中共控制、lam 盡
睇嚟睇去,支共急於用自己就嚟冧檔嘅金融系統捆綁全世界,有乜事爆煲就等如焗要救埋佢

所以美帝要切割同支共嘅金融聯系,先可以用金融核彈收佢皮,目前未得,MSCI同支概股捆綁住,爆煲波及自身
你之前係咪有注?幾錢入
msci、大摩應該被滲透得好勁,人仔發水時,想做大陸人生意,所以會請咗好多有network 嘅官二代 / 商二代大陸人入去做
奧巴馬年代已經安排一堆財報唔透明嘅垃圾支概股入咗美股,都唔係今日,華爾街撚屌冇個好人,基本上呃鳩美國市民嘅錢
支共已經將美國豬肉關稅大幅由72%減到12%,大豆關稅減到3%,並買咗60萬噸大豆,忽然又軟,無非呃鬼

又或者發覺冇得唔跪?
支共跪都唔會真心,純粹策略
\|/
但佢又真係要買豬肉
呢樣係,豬肉價可以引發超級通貨膨脹
應該係「民生必需品」可妥協,其餘金融、科技寸步不讓
美帝上風肯定冇得讓,支共已經被人睇穿佢冇國際貿易根本搞唔掂
納dee一堆支那垃圾股 爆起上黎會非常壯觀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞