Apple Watch ⌚️ 用家討論區(3)

1001 回覆
12 Like 4 Dislike
開post Link: https://docs.google.com/document/d/1gLpKXcbiL6ZhvQqEdUO-v8141SGdK_8ZU2qOJ0csAo0/edit?usp=sharing

Apple Watch款式分類
S0
非官方名稱,用黎概括所有2015年推出嘅初代,包括鋁/鋼/黃金版
有基本防濺水(據巴打講游池游水都冇問題,但官方冇承認,唔好亂試)
冇獨立GPS(即係出街跑步要帶手機)
官方已停售,出面或者會搵到貨尾
S1
功能同S0差唔多,不過粒晶片快啲
錶底係膠
只有鋁殼+運動錶帶版本
注意:跟機冇火牛(價值$228),要自備
亦都冇左S0鋁版個長身膠錶盒,同埋條磁能線得一米(S0果條有兩米)
S2
比S1有更強防水(官方表示可以出海/泳池游水,但唔可以潛水/滑浪,請自行衡量風險)
有獨立GPS(即係出街跑步可以唔帶手機,小弟實測過用一個鐘GPS會扣約20%電)
螢幕光S1兩倍
錶底係陶瓷
有鋁/鋼殼+唔同款式既錶帶配搭
跟機有火牛,磁能線得一米
鋁版冇長身錶盒
鋼版有四方錶盒
Nike版
功能同普通S2一樣
只有鋁殼+Nike蓮蓬錶帶版本(Nike錶帶暫時冇得散買)
有Nike獨家錶面
Hermes版
功能同普通S2一樣
只有鋼殼+Hermes錶帶版本
跟機除左Hermes皮錶帶,另送橙色運動錶帶(橙色錶帶冇散買)
有Hermes獨家錶面
AC/AC+個涵蓋範圍比S1/S2/Nike版多啲
Edition版
特別貴版
功能同普通S2一樣
只有白陶瓷錶身+雲白色運動錶帶(雲白錶帶冇散買)
額外跟多個充電座(價值$618)
AC/AC+個涵蓋範圍比S1/S2/Nike版多啲

FAQ:
Q1. 點樣轉language 回覆?
A1. Force Touch
Q2. 有冇咩訓教apps 好用
A2. 唔多覺有 但暫時係 Sleep++
Q3. 想用黎轉歌 但冇watch apps 版 可以點?
A3. Dock (大粒果個制) -> Now Playing(中文名有冇人畀到我?)
Q4. 想換錶帶, 有冇咩要求
A4. S0,S1,S2 全部通用 剩係分 38/42mm , 姐係size
Q5. 有冇咩帶推介?
A5. 帶就淘寶/amazon/爬文自己問人link
Q6. 洗唔洗moon 貼/殼?
A6. apple care+ ($388) / 如果你做野果度好撚易花就爬文問人拎link
Q7. 邊度有S2 買?
A7. AOS/Walk in(唔一定有)/Nike 官店(only Nike ver)
Q8. 有咩app必裝?
A8. Stocard,可以入啲membership card入去,假如百佳易賞錢,starbucks卡
要用就喺watch開出黎嘟,跟手用apple pay俾錢
Q9. Whatsapp 係咪冇出watch apps? ???
A9. 但set 左mirror notification 可以回覆人 但冇得主動pm 人
有咩補充faq 可以講下
正皮
啲百佳呀姐真係識用aw嘟易賞錢?
Q9. Whatsapp 係咪冇出watch apps? ???
A9. 係 但set 左mirror notification 可以回覆人 但冇得主動pm 人

whatsapp係咪仲未有得錄音回覆 + set 預設回覆?
初入坑留名
我想問內置nike app是咪無得獨立咁計算距離,一定要pair住手機用?

S2 可

但我無論connect/disconnect iphone都好
個里數都唔識跳

手機nike apps 好廢
之前都試過連步都唔撚識計
加上用手機聽歌
係手機開apps 再開watch apps 咁計就冇問題
不過我係s1

我s2都係咁用
A9. 係 但set 左mirror notification 可以回覆人 但冇得主動pm 人

whatsapp係咪仲未有得錄音回覆 + set 預設回覆?

lm
我隻s1 係地鐵扶手電梯趕路
錶面刮到石牆 刮左條深痕

wtsapp回覆唔到淨係可以睇???
語音回覆都唔得??
wtsapp回覆唔到淨係可以睇???
語音回覆都唔得??

語音唔得 手寫 voice to word 得
啲百佳呀姐真係識用aw嘟易賞錢?

counter 有部機向外的
專畀客自己嘟bar code
新手加入Apple Watch 2
有冇咩要特別注意?

我個隻係Space Black Stainless Steel case 42mm $5888

搞到好想扑爛佢換過隻

搞到好想扑爛佢換過隻

Just do it

搞到好想扑爛佢換過隻

Just do it

係咪都要預約左天才先

搞到好想扑爛佢換過隻

Just do it

係咪都要預約左天才先

直接行入去Store
通常都會幫你Book,即日搞
whatsapp 通知有時起apple watch有時起iphone到,好煩

搞到好想扑爛佢換過隻

Just do it

係咪都要預約左天才先

直接行入去Store

搞watch d預約應該會比iphone鬆動好多
whatsapp 通知有時起apple watch有時起iphone到,好煩

你unlock 左咪手機睇

手機要lock?

搞到好想扑爛佢換過隻

Just do it

係咪都要預約左天才先

直接行入去Store

搞watch d預約應該會比iphone鬆動好多

我去親都見到人爆Watch嘅Mon
通常天才吧都會好快幫佢哋搞
但係就未必有現貨,要等星加坡寄到嚟先有得換新

手機要lock?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞