[HKUSPACE]召集所有太空人面孔(38) 光復香港 時代革命;五大訴求 缺一不可

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
歡迎各位fm bb,有咩關於space嘅問題可以係到問
year 2同老鬼都可以幫手答

Frequently Asked Questions:
1. 點DEFER學費?
打封英文解釋信
加埋offer letter+經濟困難證明文件+留位費收據既copy
交份copy去space院校就得
帶埋所有文件正本比人check
之後返去等通知
詳情可以打去space問
by梵高的星夜

2. 咩係天書?
係KEC十樓,有每年不同科升大學的數據,包括公開試成績,GPA,IELTS,interview問題

3. SPACE最伏係邊幾科?
沒有廢科,只有廢人
*雖然「沒有廢科,只有廢人」,只係祖訓嚟架咋,EE(energy & environment)、AA(Art appreciation)、IPhil(Introduction to philosophy)呢三科係大伏,揀咗嘅自己睇路,drop科保平安*

4. 常用連結
https://learner.hkuspace.hku.hk
交學費、add drop swap科、睇timetable、apply locker、download notes、交功課、reference letter、圖書館book 房、睇/買transcript、 withdraw from study全部經portal入到

5. 關於killer
唔少人都話space多killer,永遠榮譽太空人港英狗正廢柴(戇鳩仔)咁講:

不過我自己咁睇,我覺得好多因素影響grade嘅,每個lecturer點都要派啲A+派啲B-,如果你嗰班多勁人,有對比之下你自然睇落差啲;相反你嗰班本身廢廢哋,而你水平又稍為高啲啲,assignment同present做得好啲,個A/A+自然袋袋平安。加埋出grade前每個lecturer比嘅grade都會微調,assignment A+final grade拉落A A-拉上A+都有,9分努力1分運氣,做好自己結果唔會太差嘅,唔對路咪add drop轉班囉。

唔好聽到人話某個lecturer教得好就狗衝,入到去比成班學霸堂堂屌打,出gdp嘅時候就欲哭無淚。某啲傳說中嘅killer無人reg,結果一個學霸都無,呢個就係你大顯身手嘅時候,多啲答問題問問題唔好怕醜,啲廢人一定笑鳩你多嘢講,你要記住平時分就係咁樣來,出gdp嗰陣你揸隻A佢揸隻B,睇下邊個笑到最後。同埋千祈唔好遲到同埋走堂,平時分執豆咁執,蘇州過後無艇搭,無咗呢10%話知你全部assignment A+ final grade都唔會上到A+。機會只係劉備勤力嘅人,做人做狗自己決定

6. 關於freerider
係人都知asshole多freerider,高級太空人癡線蜘蛛絲好好食(freerider)咁講:

讀得asso就咩人都有,自己有料就點都唔會阻到你上岸,有好嘅groupmate當然輕鬆好多,冇亦都無謂左屌右屌,入得嚟做group project就要預自己一個人做多啲/做哂啲嘢,唔係個個都想chur爆升u,自己要靚龜就要付出多啲

祝各位太空人早日返回地球

比啲掙扎!
I want you to 過三爆四!!!

出黎呀 自由閪!

五大訴求 缺一不可

留名
有冇ching 分享cards 點攞高grade
有冇Ching 知 EAP 嘅kenneth Yu 教完點呀
如何係Danny 仔教
認真小小寫essay
測驗真係詳細溫下D concept
吾難高分
想知+1
Ching邊班?
Cards想低分先難 不過今年啲tutorial唔知有咩人教 唔知有冇killer 上年就派grade咁派既
Agree
Eap2 Henry Choi是否killer
hi 求CCEN4005 CL15想轉CL32呀
有冇人申請過sit堂?
?申請??
去咗sit同自己完全冇關嘅堂,堂個lecturer傾咗陣計,佢叫我向space申請旁聽

(勿相認)
有冇人申請過sit堂?
?申請??
去咗sit同自己完全冇關嘅堂,個lecturer傾咗陣計,佢叫我向space申請旁聽

(勿相認)
呢個真吾知 可以去office 問下
請問有無CCIT4020-CL01?
可用CL03換 感謝
tg: @wandavi
應該冇咩人會申請
好可愛好靚仔好好人accent好好聽
eap2個chris是咪killer
Cccu 4032 CL02 想調 CL03
Introduction to new media
thx

Tg:zooooye
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞