如果後生果代,人人有樓住,仲邊有咁多黑衫上街?

334 回覆
1935 Like 174 Dislike
痴撚線 呢個post咁多正評?

呢幾個月嚟香港人覺醒到由追求溫飽變成對民主自由嘅爭取

樓主一兩句又打返落低一個層次

同迎合民賤聯燒地起屋用房屋問題掩飾呢三個月嚟嘅事有咩分別
岩呀清
有新加坡朋友表示
安居樂業政治年青人唔多睇
笑你地班仆街香港人供到死都未供完層樓
有本事搞民生搞到咁嘅話真係少好多問題
本來係民生, 但今日已經唔係民生咁簡單.

係生存, 個政府可以恐怖成咁, 暴力同扭曲可以嚴重成咁, 度度都係無形之手, 已經唔係咁就可以解決.

你等於話, 監獄伙食好D, 就無問題一樣. 已經超出哂民生問題.
依啲點講都係少數
你估上街果批有幾多個有幾層樓有家庭

人性就係咁 有溫飽
自然想維持住依家咁
生活無憂果時 仲出黎吸煙?
即係港英時期咁?
【保民聯】建制保皇 建設保民 香港值得更好的建設派
https://lih.kg/1560300
好簡單 咁多人想去新加坡
如果唔洗做都有資源,仲邊有人會落力做野,共產主義最後咪導致人類滅亡
起碼要獨立屋啦
人地外國求奇打份工就供得起
咁唔通後生嘅依一世都唔買樓咩
去到人生某個階段點都需要一間屋
班官淨係識奶共,其他野理得你
的確怨氣會少好多。但水貨,自由行,150單車證一定要搞。
同意
民主唔一定係好野,相反會大大拖慢施政速度,只要當權者係真心為人民,個個安居樂業,係唔會有人咁得閒出黎抗爭。
不過權力往往使人腐化,當當權者唔係服務人民而係服務自己,搞到民不聊生先要搞抗爭。
而家港共中共係前者定後者?你懂的
新加坡都有能力而且做到,但都係獨裁同極權政府,人民生活需求滿足左就會習慣同傾向繁榮安定>自由
其實你諗到好似:

有飯食大家咪唔出聲囉
有屋住大家咪唔叫春囉
有屎屙咪唔洗食瀉藥囉

樓主係畜牲來?

倘若真係咁高生活水平乜柒都好好,但一樣講政府唔岩就要捉,捉左又打又姦咁,

想問聲有乜撚野唔同?

唔好咁尻啦,自由民主喺現代社會既文明指標呀,你覺得一間屋就搞得掂,你大陸來架?

Sor呀好反智呀你 冇辦法唔燥
香港人無樓得嚟, 唔係唔勤力, 唔係唔肯捱, 都唔係地少的問題
問題係係政府官商勾結利益輸送, 做成貧富懸殊,
有錢果班有權有錢話晒事
打工無樓果班捱生捱死仲要標簽做no stake to society
咁既政府, 唔反抗都只會當市民係曱甴
可惜中共唔係咁諗
溝淡你人口等你冇人反
極高樓價等你搵朝唔得晚唔出黎反
原來唔係為公義
一黎係無樓無錢
但更重要既係無得發維 唔只無樓
同埋
真正為自由民主而戰 係意識形態之爭 唔係青少年問題
真 以前四川大地震個撚個香港人都話係中國人 爭撚住比錢番大陸根本溫水煮蛙已經可以煮死香港
你爭取普選同爭取人人安居樂業其實一樣普選目的唔係等你有得選個好特首為香港人服務咩
個頭民建聯話要收地起樓
呢頭就話有樓就冇抗爭
鬼撚到

大佬阿,三個月抗爭追求嘅都係自由阿,
仲停係口腔期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞