如果後生果代,人人有樓住,仲邊有咁多黑衫上街?

334 回覆
1935 Like 174 Dislike
新加坡咪用呢一招囉
咁你諗下 大陸人唔翻牆上網都一樣可以過得好好 安居樂業 點解佢地堅持要翻牆?
再諗下假如中共再進一步限制佢地上網既自由 連翻牆都冇得翻 最後會點?
社會福利主義/真.共產主義
就係消滅哂所有吸血鬼
由工人(無產階級)主導
你咪理想化人性同社會啦
個個有家庭 有溫飽 有仔女 有樓
點樣走出黎?
民生做得好
第一次103萬示威已經即刻撒回啦
你應該話,有個好嘅,以民為主嘅政府,根本有冇民主就唔重要
你都ON撚9, 我30歲身邊大把FD連我都係私樓, 咪一樣走出黎屌
有錢之後諗既理應亦都係自由同民主
你都on9
住係基本需求
政府不嬲都應該幫助市民有屋住
幾時退步到要覺得滿足基本需求係恩賜?

佢送中香港一樣無未來
後生一定出黎反抗
唔好詆毀示威者,呢個係香港人尊嚴問題
早幾年就係。依家非翻枱不可。
其實係關事,如果假設宜家經濟好好,香港係支那帶領下成為亞洲no.1,然後佢推一樣好唔民主嘅條例,好多人都會撐,因為支那搞到香港好繁榮

但係宜家係調翻轉啊,屌你老母
事實可能會係咁

但依家香港面對嘅問題唔係咁簡單
係一個地方嘅文化同價值俾一個極權落後低劣國家極速侵蝕至最終將會完全消失
正如大陸人人有飽飯食就冇人反老共
最撚仆街係當香港人係二等公民,下下偏袒支那新移民,仲叫我地番大灣區

條仆街以為我地生存唔到就會走,但事實係我地寧願攬炒都唔會讓個咁靚既地方比支那人
但事實係,冇民主既制度,根本唔會有以民為主既政府,又或者唔會永遠都係。
共產主義如果切實執行得到真係一個烏托邦
可惜人天生就有私心根本冇可能執行到
唔駛講咁遠
望下隔離澳門就知
財政司開劏房 笑死人
我有樓住,我有物業,但我都會上街架。

其實香港人好多人都好有錢的。

我地係要一個以民為本嘅制度,唔係下下期待一個明君。
如果香港人安居樂業就會由制度去要求有民主,有自由,然後就係當權者唔聽市民係制度入面既聲音,所以迫使到示威者要搵另一啲渠道黎發聲,然後當權者不理民情加以打壓,然後發展成今日既局面。

唔關安唔安居事,惟有個個都做到仆晒街咁去供樓先唔想個社會冧,所以當權者先會推高樓價,令有產階級成為維護政權既助力
樓主知唔知五大訴求係咩
啲「如果」完全不切實際
又唔會完全無影響既,但今次係政府同popo太痴線,大家先咁齊心反咁勁
話明烏托邦 緊係唔存在
識有個28歲,私樓4間房同老母2個人住,月入30k up
以佢條件可以安份守己安安穩穩咁過日子,但佢選擇出黎做前線

佢話係尊嚴同價值觀既問題,而家香港人比人恰到上心口,自己都唔幫自己冇人幫到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞