如果後生果代,人人有樓住,仲邊有咁多黑衫上街?

334 回覆
1935 Like 174 Dislike
人人有樓住,打份2萬蚊工,月供幾千蚊輕輕鬆鬆供層2m買既兩房單位,有餘錢去吓旅行食放題

邊個會上街冒被拉風險?
應該話一個地方如果大部份年輕人容易上樓安居樂業,出嚟抗爭嘅機會成本就大得多 e.g. 新加坡,澳門,97前香港
樓主好配合民建聯wor
佢識派餅做show姐
佢爭取到人人有屋住先算啦
如果個政府有理過民生都唔會咁
而現實係特區政府擺明一面倒向權貴同支那人傾斜
後生買唔到樓唔撚理,公屋比哂150人住唔撚理,你出聲話你搞亂社會
一心一意搞大灣區趕哂你班香港人上去,換哂支那仔落嚟
退一萬步嚟講,只要你肯年年派錢,條氣都會順啲,但就偏偏唔係,總之香港後生仔就係原罪
咁嘅情況下,邊有得唔反你
經濟係其中之一,唔係最根本問題
根本問題在於對中央政府不信任,呢個係連中產有樓都上街嘅原因,你要記得係有200萬人,絶對唔止30歲樓下嘅年輕人

住太古城個d,點解都要唱歌?佢地係睇住8964電視直播嫁
如果中共個目的一直係想將香港變成大陸咁,都會有人唔信佢,信一個用軍隊殺平民嘅政權?

上面有人話新加坡,新加坡最大分別係有主權,人地樓上冇一個中聯辦,半專制政權但係會回應人民嘅訴求,個時新加坡有個選區衰左,即刻就改革,又改左新移民政策,香港永遠都做唔到

人人有樓住,的確會少左人上街,而且抗爭成本大左,不一日有中央食住,都唔會有人人有樓住呢一日,港共並唔係服務香港人,唔似新加坡政府服務新加坡人
其實係岩,民生係比民主貼身得多。
如果大家安居樂業,對自己前途樂觀,人生冇咩大壓力,基本上唔會/唔需要理政治。

如果一個地方既年輕人幸福到政治冷感其實係好好既事。

可惜香港政府民生政策全部非常差,樓都買唔起,公屋排唔到,一街大陸人迫住晒等等。

最大問題係香港政府唔係服務香港人,咁民生當然差。而家需要令到香港政府首要服務香港人。
every family should have a house with garage/garden
老一輩嘅眼中就係要買樓
依家既後生仔
就算
- 想獨立下搬出去住
- 唔鍾意同屋企住,想搬出去
- 想同女友親密同屋
都無能為力
如果個個安居樂業
邊個會行出嚟比啲狗咬姐
咁講啦有錢都唔會同中共作對啦

廢老一定會話後生唔肯捱
我覺得唔係
比你有樓住 但唔講得政治
唔上得google要上百度
所有新聞都被過濾
你會唔會出黎呀

利申:有樓 但個個星期都出緊黎
冇衝特, 本來特首依個角色就係要奶共, 但又要顧及香港人
但而家就係只顧奶共唔撚理你大部份中下階層既人先會搞成咁

講左好多次, 個個有得食有屋住(唔撚係住劏房), 惡法你點推都唔會有人上街, 關人撚事咩
哩個真係重點
我相信大部分人睇唔過眼嘅係cut醫療開支、唔夠地起公居屋、地產霸權、官商勾結、教育制度一日差過一日
你冇得出聲
多於純粹你冇得投票

畢竟
如果政府同你齊上齊落 做對你好嘅政策
就算你冇得投票
你都會滿意佢安排

再者
既然人民滿意
唔係就係另一種嘅間接民主咩?
而家就係冇
政治即係權力 要權力就係為左錢 錢就直接影響民生 咁都唔明?
專制係要配明君
可惜明君如鳳毛麟角,昏君如恆河黃沙呢
新加坡
活生生有例子你睇
我認同,如果民生做得好,邊有咁多人理政治,係真心關心政治嘅話,人大釋法,天琦比人DQ嗰陣就出咗去。
呢個諗法其實同班廢中廢老一樣.....
宜家係爭取自由民主WOR
我夠有樓有車lor, 咪一樣上街, 身邊大把中產都係咁啦
其實彪哥你出多D波水馬水 人人都上到樓喇

之前投票post好撚多人話有錢有樓就唔反
你同偽中立講嘅“政治與我無關”思想上係喺同一個層次
都係覺得政治同民生冇關係
只不過你有政治取向 而佢冇
大家打和super
人人有樓住就未必得
每人比返幾千萬就差唔多
幾千萬unun腳亂買野都可以洗好耐
不過好似大陸咁禁娛樂應該好多人會反
想講好耐
假設民生做得好 黎個逃犯條例修訂都係會有大型示威啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞