如果後生果代,人人有樓住,仲邊有咁多黑衫上街?

334 回覆
1935 Like 174 Dislike
樓豬五毛,同民賤聯同一口徑
我新加坡朋友話好羨慕香港可以行上街頭反正苦
有啲濕鳩議員講埋曬啲同689一樣既野,話每月xxxx錢已經可以過得好好啦(實際上完全唔夠)
同埋係老懵董開始令利益偏商界,然後大陸人黎炒樓
完全政治問題
冇呢d問題信唔信我地仍然好過新加坡

好地地邊個想上街丫
香港既案例咪同你講左,
無民主既政制,自由同法治本身都唔穩定
係人類發展史入面,證明左只係相信人呢樣野係唔得
歐美社會發展出民主政制,係經過好多年對人類思考同體會既結合

你追求係點既自由同法治?新加坡?中國?香港?
如果你追求明君既話,新加坡岩你,但佢自由係咪你既自由?佢既法治係咪你既法治

我係咪去撚左平行時空,今日仲有人講有冇民主無所謂,最緊要全部官員都係好
成日覺得冇中國呢個勢力係度
個次侵侵同金仔黎香港開會成數肯定大過新加坡
外國人去過都有讚冇彈
sor 大把有自置物業嘅人上街
on9
我而家唔係要做豬
係要做人
有冇樓住根本冇關係
你有冇諗過而家示威者裏面好多都係有樓人士?

有樓住就唔示威 同啲廢老覺得有三餐溫飽就唔好搞事有乜分別
港共唔係服務香港人
中共只想換清空香港庫房同換香港人血

你所想像既安居樂業有咩條件發生?
真心,今次香港風波咁大,一定係呢十幾年所有不公義嘅野儲埋,一次爆
但出最大嘅力,行最前係你地呢班十幾/廿幾嘅後生仔
我地呢班三十幾四十嘅人就出力最少
認真,我欠了你們
為你地驕傲
坡狗係獨裁但起碼政府真心為坡人著想
港共從來只係想將香港人趕盡殺絕
明君終有一日會死 比盡你統治五十年
咁之後又如何
有民主制度可以防止最壞嘅事情發生 社會先可持續發展下去
好嘅政府同好嘅老婆一樣
老婆持家有道,做得好好睇睇
老公作唔作主其實冇所謂
新加坡都叫合格嘅好似
新加坡算唔算係君子版既支那?
可惜香港政府要配合大陸溝淡同埋趕絕香港人,日日150個再加輸入大陸專材,而且又同班地產官商勾結,變到個環境係: 一係你就奶哂共變身做紅底藍絲,一係你想做清泉就結唔到婚OR格硬生仔捱苦,總之就係少左好多人生B同埋新一代不成氣候,咁「香港人」一族就慢慢被滅族
正氣版
新加坡人有一票在手, 執政黨做得唔好嘅話D人會投反對黨,用選票反映不滿。
乜撚野
係咁㗎咩
有樓住就唔上街呢d係港豬係喺豬圈生活嘅人嘅心態
只可以講無穩定生活係其中一個論點而唔係成因
樓主唔好再on9 d
根本反送中先係導火線
其實未必 衣食住行 係最基本需要 當你基本需要就滿足 你唔係人 你係豬 你係被圈養既港豬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞