如果後生果代,人人有樓住,仲邊有咁多黑衫上街?

334 回覆
1935 Like 174 Dislike
點睇法國有屋都上街?
民生搞撚掂既話
邊撚個得閒日日上街屌柒你個共產黨?
日日係屋企屌閪唔好?
原本有,因為要催毀香港,益大陸人所以無
啱,暴政識玩一定係令人民安居樂業自己接受獨裁林鄭=港獨之母confirmed
中哂
agger 樓主以己度人
垃圾政府冚家產,乜撚野都貴,人工就無加過,租房用撚左人工一大半,日日150隻落黎搶資源,淡化香港人,又普教中,又智能燈柱監控市民,都唔撚係為香港人著想
食屎啦污名化場運動
邊個訴求關民生事呀
黃背心最初係勞動階級發起,即係無錢無樓嗰班
Pish
自由,法治同民生都好重要
唔好畀自己嘅價值觀窮到得返錢呢樣嘢

民主我反而覺得係其次
只不過當法治腐敗,民不聊生,自由版剝奪嘅情況下
民主嘅存在就成為普通人嘅保護傘
CLS, 咁多人正評,做乜鳩?
原來有樓住,大家就滿足?人既尊嚴就係建基於層樓?
義士們真係慘
無制度,點保障你層樓?
點解揀新加坡先?唔可以加拿大,英國
如果李顯龍之後又出現貪污,有冇公民社會足夠推翻佢?
經歷左三個月,大家追求既就係一層樓同新加坡模式?
我屌你地啦
民生搞得咁好 唔洗因爲兩餐愁嘅 咁宜家上街嘅人咪多200萬? 咁罷工咪搞得好撚成功?
民主係其次?
你今次行出黎為乜?
原因之一,但唔係全部
咁多正評
配合林鄭呀?
其實好簡單,非擁有香港永久身分證既人唔可以係香港買樓未得,樓價自然跌
同意呀,但港共就係廢到做唔到丫嘛
每人俾幾千萬到時食個燒味飯都要一百萬
點洗好耐
有咩衝突?
你個民主都要有內容
冇理由政治民生二分
投票都要有主題
主題咪就係民生

如果已經活得好
投唔投都係咁
因為你知道政府唔會待薄你

問題就係活得唔好先想投票
好地地會日曬雨淋爭取個冇實際影響嘅投票權?
就係你知道政府方針同你投票結果會唔同先要民主姐
都話係逼出黎,我如果繼續以依家香港嘅情況生存,我不如早啲死!攬住幾個popo死!起碼名留青史
大部分藍絲同收成撚咪就係後生個陣要乜有乜
跟住咪推香港去死 前途?wfc
總之我炒股收租 回歸咪回歸 人民幣是最好的
主要係為咗自由同法治

其實假如吏治開明,官民平等,政府做到以民為本....
其實民唔民主相對真係無咁重要
畢竟普通人佔大多數人,容易受羊群效應影響
而且大多數人作出嘅決策往往都會傾向保守缺乏創新
當然,呢個只係理論
實際上要搵一個開明兼且有能力嘅統治者都好難
更加唔好講下一任統治者
其實身份認同都好緊要,希特拉咁多支持者好大程度上係因為佢draw到人地認同自己國家同民族果個點,毛澤東都一樣(當然中國人既質素就點都無得同德國人比架啦)
就好似點解咁多人響應唱願榮光歸香港一樣仲話第一次聽會喊,因為你認為自己係香港人
其實即使俾你有樓住有車揸有位上,去到咁上下你個人就會有更高層次既追求
十幾廿年後,大陸既精英階層其實都唔會對呢種模式收貨,而其實岩岩呢段時間既陳秋實律師已經係一個例子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞